Сапаревски манастир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сапаревски манастир
„Свети Архангел Михаил“
Sv.Arhangel.Mihail.Saparevo.1.JPG
Вид на храма православен манастир
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Населено място Сапарево
Вероизповедание Българска православна църква
Епархия Софийска
Архиерейско наместничество Дупнишко
Изграждане XV век
Статут действащ
Сапаревски манастир
„Свети Архангел Михаил“
в Общомедия

Сапаревският манастир „Свети Архангел Михаил“ е български православен манастир.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Манастирът е разположен в на около 1,5 км югоизточно от селото, в долината на малък поток, в гънките на Рила в близост до село Сапарево, община Сапарева баня, област Кюстендил.

История[редактиране | редактиране на кода]

Изграден е около средновековната църква „Свети Архангел Михаил“, построена през втората половина на XV в., от когато са запазени южната и част от източната стена. Останалата част от църквата е изградена през Възраждането. Един надпис в люнета на източната стена отнася възстановяването на църквата към 1863 г.

Размерите на църквата и характерът на стенописната декорация предполагат, че първоначално църквицата е била храм на манастир, метох или скит (Това, че някога на мястото е имало християнски комплекс, разрушен от турците, се потвърждава и от разкритите основи на същия при изкопните работи на новата сграда през 1997 г.). Църквата е основно ремонтирана през 1895, 1977 и през 1997 г. когато от запад е построен и открит притвор.

Църквата е манастирообразуващ фактор – през 1997 г. около църквата са изградени нови постройки, камбанария и масивна ограда, които заедно с църквата оформят манастирския комплекс на едноименния манастир. На освещаването на новата сграда на манастира на 8 ноември 1997 г. – на Архангеловден, присъства и патриарх Максим. Манастирът не е действащ.

Манастирът по името на църквата носи името на Свети Архангел Михаил. Той е главният архангел, главният пазител на Рая и главен страж на Божия закон.

Храмов празник[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Коритаров, В. – Сапарева баня, пътеводител, 1988 г., с.55;
  • Шанов, Хр. – Сапаревските манастири, в-к „Македония“, бр.18 от 05.05.1993 г., с.4;
  • Геров, Георги – Стенописите от църквата „Св. Архангел Михаил“ край село Сапарево", списание „Изкуство“, 1994 г., кн.14, с.10 – 14;
  • Милушева, Венета, „Късносредновековни и възрожденски култови обекти в района на Сапарева баня“, в Известия на Исторически музей, Кюстендил, т.XVI, Велико Търново, 2010 г., с.117 – 128.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Православие“         Портал „Православие          Портал „България“         Портал „България