Сара Бернар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сара Бернар
SarahBernhardt1880.jpg
френска актриса
Родена Сара-Мари-Анриет Розин Бернар
Починала
Активни години 1862 – 1922
Брачни партньори Амбруаз Аристид Дамала (1882 – 1889)
Подпис Sarah Bernhardt signature.svg
Страница в IMDb

Сара Бернар (на френски: Sarah Bernhardt) е легендарна френска драматична актриса от еврейски произход. Рожденото ѝ име е Енриет Розин Бернар (на френски: Henriette-Rosine Bernard),[1]. Добива известност през 1870-те и с успех гастролира в Европа и Америка. Наречена от писателя Оскар УайлдБожествената Сара“, тя остава безспорната кралица на френската романтична и класическа трагедия. Тя почти самостоятелно революционизира мястото на жените в класическия театър с нейните изумително емоционални и експресивни роли. Красивият ѝ глас, наречен златен, грацията на нейните движения и страстната ѝ натура я превръщат в най-прочутата актриса и една от най-магнетичните личности на своето време, според познавачи.

Оскар Уайлд пише своята „Саломе“ първо на френски език специално за Сара Бернар. Джакомо Пучини пише операта „Тоска“, след като гледа Сара Бернар в коронната ѝ роля в пиесата от Викториен Сарду „Тоска“.

През дългогодишния си творчески път Сара Бернар създава над 170 бляскави роли от ранга на Федра, Дамата с камелиите, Медея. Тя е първата жена, която дръзва да играе мъжки роли като Хамлет и Лорензачо. Кариерата ѝ включва притежание на театри и управление на всичките ѝ театрални продукции. Прави девет турнета в Америка. Сама гради публичния си образ. Използва всяка технологична новост. Едисон записва златния ѝ глас с току-що изобретения от него фонограф. Първа от големите театрални актриси се снима в киното – техническа новост с малък по онова време артистичен престиж. Позира на много от най-модните художници.

Може би най-често фотографираната жена в света, тя става лице на множество търговски реклами на продукти – от препарати за къдрене на коса до етикети на алкохолни напитки. Изключителната ѝ популярност на актриса и театрален предприемач създава шаблона на холивудските звезди-икони такъв, какъвто го познаваме днес. Артистичните ѝ дарования включват скулптура, живопис, архитектура, писане на пиеси и романи.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Сара Бернар през 1864 година, фотография от Надар

Сара Бернар е родена на 22 октомври 1844 г. в Париж като извънбрачно дете с еврейски произход от френско-холандска връзка.[2] Нейната майка е Жули Бернар (1821 г. Амстердам – 1876 г. Париж), а баща ѝ е неизвестен. Жули е едно от 6 деца на пътуващо еврейско семейство.[3] Тя по-късно става куртизанка. Свидетелството за раждане на Сара е загубено през 1871 година по време на пожар, но за да докаже, че е френски гражданин, тя изработва фалшиво свидетелство за раждане на което пише, че родителите ѝ са Джудит Хард и Едуард Бернар от Хавър.[3][4] Това не е първият път, когато тя трябва да лъже през живота си, затова Александър Дюма син я описва като известна лъжкиня.[5]

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Нейната сценична кариера започва през 1862 година докато е студентка в Комеди Франсез, най-престижният френски театър. Тя решава да напусне Париж и заминава за Белгия, където става любовница на Анри – благородник от дом Лин – и през 1864 година ражда син Морис. След раждането Анри иска да се ожени за нея, но неговото семейство му забранява и връзката им прекъсва.[6]

През 1865 година става куртизанка, като майка си. По това време тя започва да спи в ковчег, вместо в легло и казва, че това ѝ помага да разбере по-добре трагичните роли. През 1870-те вече става известна по сцените на Европа.[7] Тя вече има репутация на сериозна драматична актриса, наричана „божествената Сара“ и може би е най-известната актриса на XIX век.[8] През 1872 напуска Одеон и се връща в Комеди Франсез. Тя дори пътува до Куба през 1887 г. за да участва в спектакли.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

От любовната си връзка с принц Анри Сара има единственото си дете – син Морис Бернар, който по-късно се жени за полска принцеса, Мария Яблоновска.

Нейни близки приятели са артисти и писатели, между които и Виктор Юго. Алфонс Муха прави няколко от най-известните си картини в стил ар нуво, вдъхновен от нея. Тя проявява интерес и към изобретателя Никола Тесла, но за нейно съжаление той я вижда само като нещо, което го разсейва от работата му.

По-късно, през 1882 година, тя се жени за дипломата от гръцки произход Аристидес Дамала в Лондон, но бракът е неуспешен и те се разделят само след няколко месеца. Това е нейният единствен брак. Аристидес се изявява и като актьор, но отзивите на критиката за неговата игра не са добри. Съвременниците го описват като нещо средно между Казанова и маркиз дьо Сад, който се хвали публично със своите изневери и изпитва удоволствие да унизява Сара на обществени места. Въпреки че се разделят, тя се грижи за него в последните месеци на живота му, когато умира през 1889 г. най-вече от употребата на морфин и кокаин. Към края на брака си Сара има връзка с Принца на Уелс (бъдещият Едуард VII)[9]. Според различни слухове, тя има връзка с много европейски монарси, които я засипват със скъпи подаръци.

Известна е със своята ексцентричност. По убеждения тя е атеист.[10] Въпреки това е кръстена като римокатоличка, и приема последна молитва преди смъртта си.[11]

В нямото кино[редактиране | редактиране на кода]

Сара Бернар в ролята на Хамлет

Сара Бернар е една от първите актриси на нямото кино, дебютирайки като Хамлет в 2-минутен филм Le Duel d'Hamlet през 1900 г.[12] Тя се снима в общо осем игрални и два биографични филма.

Последни години[редактиране | редактиране на кода]

Гробът на Сара Бернар

през 1904 г. заедно с Енрико Карузо дава поредица от благотворителни концерти, парите от които дарява на ранени войници. По-ранни благотворителни изяви има още по време на Френско-пруската война, когато в обсадения Париж Сара оборудва в театър „Одеон“ болница, изпълнявайки временно ролята на медицинска сестра.

През 1905 г. претърпява тежка злополука когато скача при последната сцена, докато играе в Рио де Жанейро и наранява сериозно дясното си коляно, което никога не заздравява. До 1911 г. не може да се движи без чужда помощ и през 1915 г. целият ѝ десен крак е ампутиран поради гангрена. Въпреки трудностите с протезата, която тя не харесва, Сара Бернар продължава актьорската си кариера и играе дори на фронта по време на Първата световна война. На сцената протезата не се забелязва, а гласът ѝ, който почти не се променя с годините, успява все така да омагьосва публиката. Кавалер е на Ордена на честта. Има звезда на алеята на славата.

Почива от уремия на 26 март 1923 г. На погребението ѝ идват толкова много хора, че успяват да парализират движението в Париж. Погребана е в Пер Лашез.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. ((en))  Sarah Bernhardt. // Енциклопедия Британика. 19 март 2018. Посетен на 13 август 2018.
 2. See „Snel, Harmen. The ancestry of Sarah Bernhardt; a myth unravelled, Amsterdam, Joods Historisch Museum, 2007, ISBN 978-90-8020-293-1, pp 9 – 10“.
 3. а б Snel, Harmen. „The ancestry of Sarah Bernhardt; a myth unravelled“, Amsterdam, Joods Historisch Museum, 2007, ISBN 978-90-8020-293-1
 4. Sarah's fictitious father was named after her uncle Eduard Bernardt, youngest (half) brother (born c. 1826) of her mother, who was raised in a boarding school in Tours and emigrated to Chile before 1860 (see Snel, p. 82)
 5. Gottlieb, Robert. The Drama of Sarah Bernhardt. Retrieved 2007-10-18.
 6. Madame Sarah, Cornelia Otis Skinner, Houghton Mifflin 1966
 7. Sarah Bernhardt в Internet Broadway Database
 8. Golden, Eve. From Stage to Screen: The Film Career of Sarah Bernhardt. // Посетен на 2007-10-18.
 9. Edward VII biography. // Архив на оригинала от 2006-05-25. Посетен на 2007-10-18.
 10. Positive Atheism's Big List of Quotations: Sarah Bernhardt. // Посетен на 2007-10-18.
 11. Sarah Bernhardt in the Theatre of Films and Sound Recordings, by David W. Menefee, McFarland & Company, Inc, 2003
 12. Filming Shakespeare With And Without Words In Settings Familiar And Unfamiliar. // Архив на оригинала от 2007-10-30. Посетен на 2007-10-18.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за