Сатурнин от Тулуза

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сатурнин от Тулуза
епископ на Тулуза и Светия
Мъчението на Сатурнин, от Jacobus de Voragine, 14 век
Роден
Починал
около 257 г.
ПогребанТулуза, Франция

РелигияКатолическа църква
Канонизация
Празник29 ноември
Сатурнин от Тулуза в Общомедия

Сатурнин от Тулуза (на латински: Saturninus; на френски: Sernin, † 250) е първият епископ на Тулуза и Светия, честван на 29 ноември.

Произход и религиозна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Реликвария на Свети Сатурнин в базиликата Saint-Sernin в Тулуза

Той е от седемте епископи, които по Григорий Турски (538 – 594) по времето на император Деций, през 249 – 251 г. са изпратени на мисия в Галия. Другите мисионери са: Гациан от Тур, Трофим от Арл, Паул от Нарбона, Дионисий от Париж, Стремоний от Оверн и Марциал от Лимож, които са първите епископи на диоцезите си.

Сатурнин проповядва в Тулуза през 250 г. Той и Дионисий са единствените от седемте мисионери, които умират като мъченици. След като затворили Сатурнин го завеждат в Капитола (днешното кметство на Тулуза), където го връзват за опашката на свиреп бик и е влачен от него до смър. Погребан е в некропол извън града. Неговият наследник Хиларий (358 – 360) построява над мястото дървен ораториум (капела), който е сменен по-късно с църквата St-Saturnin-du-Taur, днес Notre-Dame-du-Taur. Реликвите са преместени през 400 г. в базиликата St-Sernin de Toulouse, която построяват наследниците на Хиларий, Силвий (360 – 400) и Ексуперий (405 – 411).

Източници[редактиране | редактиране на кода]