Сатя Надела

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сатя Надела
సత్య నాదెళ్ల
американски бизнесмен от индийски произход
Роден
19 август 1967 г. (56 г.)

РелигияДаоизъм
Националност САЩ
Предприемаческа дейност
ОбластИнформационни технологии
Работил вMicrosoft
ПостовеCEO на Microsoft
Семейство
СъпругаАнупама Надела
Деца3

Уебсайтnews.microsoft.com/exec/satya-nadella/
Сатя Надела в Общомедия

Сатя Надела (на телугу: సత్య నాదెళ్ల; на английски: Satya Nadella произн. ˈnədɛlæ, близо до Нъдела) е главен изпълнителен директор (CEO) на корпорацията Microsoft. Избран за CEO на 4 февруари 2014 г.,[1][2], наследявайки Стив Балмър.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Сатя Надела е роден в индийския град Хайдарабад през 1967 г. Учи в държавното училище в града, след което постъпва в Манипалския технологичен институт (тогава част от Мангалорския университет), където учи за електроинженер. След това заминава за САЩ за да следва компютърни науки в университета Уисконсин-Милуоки, откъдето получава магистърска степен през 1990 г. По-късно получава и магистърска степен по бизнес администрация в Чикагския университет (The University of Chicago Booth School of Business).

До преминаването си в Microsoft през 1992 г., Сатя Надела работи в Sun Microsystems.

В Microsoft Надела започва от позицията на старши вицепрезидент на R&D подразделението за онлайн услуги[3], после става ръководител на бизнес отдел и отдела за облачни услуги. На 4 февруари 2014 г. Сатя Надела е назначен за главен изпълнителен директор на корпорацията Microsoft, заменяйки на поста Стив Балмър.

Надела подчертава откритостта на Microsoft за работа с конкурентни компании и технологии, такива като Apple Inc., Salesforce, IBM и Dropbox. За разлика от предишни кампании на Microsoft против операционната система Linux, Надела обявява, че „Microsoft ♥ Linux“, а през 2016 г. Microsoft се присъединява към Linux Foundation като Platinum-член.

Под ръководството на Надела Microsoft прави важни придобивания на други компании, като шведската Mojang (през 2014 г.), известна с популярната компютърна игра Minecraft. Следва купуването на Xamarin и LinkedIn през 2016 г., а след това и на GitHub през 2018 г.

Надела е женен от 1992 г., има 3 деца (син и 2 дъщери). Семейството живее в Клайд Хил и в Белвю (Вашингтон).

Източници[редактиране | редактиране на кода]