Саутхамптън (остров)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Саутхамптън.

Карта на острова.
Остров Саутхамптън

Саутхамптън (на английски: Southampton Island) е остров в Канадския арктичен архипелаг, владение на Канада. Административно островът влиза в състава на територия Нунавут. Площта му е 41 214 км2 и се нарежда на 8-о място по големина в Канадския арктичен архипелаг, на 9-о в Канада и на 34-то в света. Географският център на острова се намира на 64°30′ с. ш. 84°30′ з. д. / 64.5° с. ш. 84.5° з. д.

Островът се намира в южната част на архипелага, между Хъдсъновия залив на юг и басейна Фокс на североизток. На запад, северозапад и север протоците Не Алтра, Рос Уелкъм и Фрозен Стрийт го отделят от континента. На изток широкият проток Фокс разделя острова от п-ов Фокс на Бафинова земя, а на юг протоците Еванс и Фишер – от остров Котс.

Крайбрежието на острова, за разлика от останалите острови в архипелага е слабо разчленено. По-големи заливи са Нейтив Бей, Саут Бей и Годс Мерси по южното и Дук ъф Йорк на северното крайбрежие. В югоизточната част на острова се намира големия полуостров Бел. Дължината на бреговата му линия е 1944 км.

Преобладаващата част от острова е равнинна, като само по североизточното крайбрежие се издигат ниски възвишения (връх Матиасен 625 м). На острова има множество къси реки и стотици езера, като най-голямото е Хансин (Hansine lake, 65°37′ с. ш. 85°41′ з. д. / 65.616667° с. ш. 85.683333° з. д.), в най-северната част.

Климатът е субарктичен със средна януарска темепература от -30° до -40 °C, а средна юлска от 0° до 10 °C. Валежите, за разлика от останалата част на Канадския арктичен архипелаг са повече – в южната част 250-500 мм годишно, а в северната 100-250 мм. Девет-десет месеца от годината има значителна снежна покривка.

На Саутхамптън живеят едва 712 души (2001 г.) в единственото селище на острова Коръл Харбър, разположено на южното крайбрежие (залива Саут Бей). На 11 км северозападно от Коръл Харбър има модерно летище.

През 1612 г. ескпедицията на Томас Батън и Робърт Байлот открива южното крайбрежие на острова и южния вход на протока Не Алтра, отделящ Саутхамптън от континента).

През 1615 г., нова експедиция под ръководството на Робърт Байлот и Уилям Бафин открива източното крайбрежие на острова и източния вход на протока Фрозен Стрийт (65°40′ с. ш. 84°10′ з. д. / 65.666667° с. ш. 84.166667° з. д., отделящ Саутхамптън от п-ов Мелвил на север.

През 1742 г. Кристофър Мидълтън открива целия проток Не Алтра (между континента на северозапад и югозападната част на остров Саутхамптън на югоизток), продължението му на север – протока Рос Уелкъм и западния вход на протока Фрозен Стрийт.

През 1821 г. експедиция ръководена от Уилям Едуард Пари открива целия проток Фрозен Стрийт и изследва североизточното крайбрежие на острова.

     Портал „География“         Портал „География          Портал „Канада“         Портал „Канада    
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Southampton Island“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.