Сахалин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Сахалин
Cape Tihii. Sakhalin coast of Sea of Okhotsk.JPG
Изглед от остров Сахалин
О. Сахалин.png
Карта на остров Сахалин
Страна Русия Русия
Акватория Тихи океан
Площ 76 600 km²
Население 493 000 жители
6,44 души/km²
Най-висока точка 1609 м
Russia edcp relief location map.jpg
51° с. ш. 143° и. д.
Местоположение в Русия
Сахалин в Общомедия
Разположение на остров Сахалин

Сахалин (на руски: Сахалин) е голям остров, владение на Русия.

Островът е с дължина 948 km, и ширина от 26 до 160 km. На площ е от около 76 400 km2. Население – 493 хиляди души (пребр. 2010 г), предимно руснаци.

Сахалин е най-големият руски остров и 23-ти по големина остров в света, като територията му е част от Сахалинска област. Островът се намира в северната част на Тихия океан, между 45° 50' и 54° 24' с.г.ш.

Разположен е в Охотско море, между протоците Татарски и Невелской на запад и Лаперузов проток на юг, който го отделя от остров Хокайдо. Сахалин е отделен от Азия чрез Татарския проток.

Средната януарска температура е от -6ºС в южната част, до -23ºС в северната, а август – от +19ºС до +10ºС съответно. Средната годишна температура (по многогодишни данни) е 1,5ºС в северната, и 2,2ºС в южната част. Валежите на острова са с летен максимум.

От растителните видове са разпространени даурска лиственица, курилски бамбук, сахалински бор, каменна бреза. Характерни животински видове са: кафява мечка, самур, рис, снежен овен, видра, кабарга, росомаха, горностай (вид сибирска белка) и северен елен.[1]

Айни или айну са сред първите известни народи, населявали острова. Южносахалинск е най-големият град на острова и е административен център на Сахалинска област.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Гловня, Мертин, Екатерина Благоева. Физическа география на континентите. Държавно издателство „Наука и изкуство“. Второ преработено издание. С., 1982, с. 275