Сванте Август Арениус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сванте Август Арениус
Svante August Arrhenius
шведски физикохимик

Роден
Починал
2 октомври 1927 г. (68 г.)
Националност Флаг на Швеция Швеция
Научна дейност
Област Физикохимия
Известен с създава теорията за електролитна дисоциация;
откривател на парниковия ефект
Награди
Nobel prize medal.svg
Нобелова награда за химия (1903)
Сванте Август Арениус в Общомедия

Сванте Август Арениус (на шведски: Svante August Arrhenius) е шведски учен,[1] ръководител на Нобеловия институт в Стокхолм и професор в Шведската кралска академия по физикохимия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 19 февруари 1859 година в Упсала, Швеция. Особени интереси Сванте Арениус проявява към електричеството. Като студент наред със занятията по физика той посещава и занятия по дисциплините математика и химия. Още на 3-годишна възраст може да чете, а малко по-късно и да смята. Надминава в умствено отношение съучениците си и често спори с учителите си.

Създава теорията за електролитната дисоциация през 1887 г., като преди това изяснява природата на електролитите. Проф. П. Клеве не приема неговата теория, че има разлика между атоми и йони. Натрупал много доказателства, през 1887 година в докторската си дисертация Арениус излага основите на теорията за електролитната дисоциация.

Откривател е и на парниковия ефект, който е в основата на измененията в климата.

Арениус дълго време работи в сферата на електричеството и химичната кинетика. Изследва токсини, антитоксини и живите организми. Той е автор на редица учебници и научни публикации в областта на химията, физикохимията, електрохимията и космическата физика. Автор е на книгата „Възникването на света“.

Става носител на Нобелова награда за химия през 1903 година.

Умира на 2 октомври 1927 година в Стокхолм на 68-годишна възраст.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]