Сванте Август Арениус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Сванте Август Арениус
шведски физикохимик

Роден
Починал
Научна дейност
Област Физикохимия
Сванте Август Арениус в Общомедия
Nobel prize medal.svg

Сванте Август Арениус (на шведски Svante August Arrhenius) е шведски учен, ръководител на Нобеловия институт в Стокхолм и професор в Шведската кралска академия по физикохимия.

Създава теорията за електролитната дисоциация през 1887 г., като преди това изяснява природата на електролитите. Откривател е и на парниковия ефект, който е в основата на измененията в климата.

Арениус дълго време работи в сферата на електричеството и химичната кинетика. Изследва токсини, антитоксини и живите организми. Той е автор на редица учебници и научни публикации в областта на химията, физикохимията, електрохимията и космическата физика. Автор е и на книгата "Възникването на света".

Става носител на Нобелова награда по химия през 1903 г.

Особени интереси Сванте Арениус проявява към електричеството. Като студент наред със занятията по физика той посещава и занятия по дисциплините математика и химия. Още на 3-годишна възраст може да чете, а малко по късно и да смята. Надминал в умствено отношение съучениците си той често спори със учителите си. Проф. П. Клеве не приема неговата теория, че има разлика между атоми и йони. Натрупал много доказателства, през 1887 година в докторската си дисертация Арениус излага основите на теорията за електролитната дисоциация.