Свастика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Свастиката е древен символ.
Свастиката като нацистки символ.

Свастиката представлява кръст, чиито рамене са пречупени 90° надясно или наляво.

Символът (卐 или 卍) – кръст с пречупени рамене е изрисуван предимно хоризонтално или под 45-градусов ъгъл. В индийския вариант във всеки квадрант има точка (на изображението вдясно).

Произход[редактиране | редактиране на кода]

„лява" свастика в Корейски храм

Думата свастика идва от санскритското स्वस्तिक (свастика), което означава предмет, носещ щастие или предвещаващ добро, и по-точно отличителен знак, който се поставя върху предмет или човек, за да носи късмет. Думата е съставена от представката су- (сродна на гръцкото ευ-), означаващ добър, добро, и -асти – езикова абстракция на корена ас 'да бъда'. Така се получава свасти, което означава благосъстояние. Наставката -ка служи за образуване на умалителни, и свастика буквално означава малко нещо, свързано с благосъстоянието. Може да се каже, че свастика, грубо казано, означава щастлив амулет.

Сред най-ранните култури, използвали свастиката, са неолитните култури на Югоизточна Европа и цивилизацията на Долината на Инд.

Свастиката символизира слънцето или времето като създаване и разрушение на света. Една от хипотезите за разтълкуване на символа на свастиката е четирите рамене представляват Вселената в спиралната галактика на Млечния път.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Свастиката съпътства цялата история на човека. Изображения върху амулети от 10000 пр.н.е. са открити в Украйна. В България двойни свастики (по часовниковата стрелка и обратно на часовниковата стрелка) са открити върху множество керамични съдове, датирани от 6000 г. пр.н.е.[1] Среща се в азиатски, европейски и индиански култури – понякога като геометричен мотив, понякога като религиозен символ. И досега в Индия се рисува свастика навсякъде: на вратите на храмовете, във всяко жилище, върху тъканите, в които се завиват свещените текстове, върху погребалните покрови. Свастиката е един от най-древните и свещени символи на арийците. Нанасянето на този знак означава нещо много сходно с кръстния знак, който християните правят, например изпращайки някого на път, за да му пожелаят късмет и Божия закрила.

Използване като националсоциалистически символ[редактиране | редактиране на кода]

Отношението към свастиката се променя през първата половина на 20 век, когато тя е приета за емблема на Националсоциалистическата германска работническа партия. След Втората световна война, повечето европейци и дори европейски законодателства се отнасят към свастиката като към единствено националсоциалистически символ, без да вземат под внимание възможната ѝ друга употреба.

Разпространение в България[редактиране | редактиране на кода]

Мозайка от Вила Армира

В националния археологически музей могат да се открият грънци с изрисувани свастики от времето на прототраките 6000 – 3000 пр.н.e.

Свастика може да се види на една от църквите в Стария град в Несебър, като там е поставена като орнамент на апсидата от външната страна, а така също в археологическите находки под църквата Света София в град София, както и във вила „Армира“, като мозайка на пода.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Димитрова, Ст. „Преди 8000 години прототраките са изобразявали еволюцията на божественото“, Куриер на ЮНЕСКО бр 1, 1996 г.