Сватбена фотография

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
You may now kiss the bride.jpg
Wedding couple.jpg

Сватбената фотография е изкуство, чрез което се запечатват за цял живот неповторимите моменти от сватбения ден на всяко ново семейство. Надминаваща границата на репортажната фотография, работата визуализира запечатаните емоции, специалните моменти и всички „задължителни“ снимки с роднини и гости.

На сватбената фотография в България не се объръща достатъчно внимание, както е в Западна Европа и САЩ, но вече се виждат фотографи, чиито стил и начин на работа оформят ниво, върху което да се развива този жанр на фотографията в България.

Сватбената фотография обхваща четири основни раздела от сватбата:

  • подготовката и вземане на булката,
  • ритуали (граждански ритуал, църковен ритуал, ритуали и обичай в ресторанта),
  • сватбена фотосесия (на открито и/или в студио) и
  • уловени моменти.

За всеки един от тях от фотографа се изискват специални умения, за да пресъздаде атмосферата и емоцията в този ден. Сватбеният фотограф е този, който увековечава усмивките, сълзите и вълнението от сватбения ден за идните поколения.

Сватбена фотосесия[редактиране | редактиране на кода]

Това е подразделение в сватбената фотография, който дава по-нестандартен и самобитен поглед на ритуала. Все още няма много популярност на услугата в България, но тенденцията е все повече хора да се интересуват от това. За предпочитане е това да стане в ден различен от сватбения, като най-добре е да е след самото тържество. Именно и това е идеята – младоженците да изживеят още един незабравим ден като такива. Булката да може поне още веднъж да облече своята бяла рокля и да се почувства още веднъж булка, без да чувства неудобство, че може някъде да се изцапа. Като това се превръща в още един незабравим спомен.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]