Света Богородица Керска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Света Богородица Кера)
„Света Богородица Керска“
Εκκλησία της Παναγίας της Κεράς
Общ изглед
Общ изглед
Карта Местоположение
Вид на храмаправославна църква
Страна Гърция
Населено мястоКрит
РелигияЦърква на Крит
ЕпархияЙерапитненска и Ситийска
Тип на сградатакръстокуполен храм
ИзгражданеXIII век
Състояниедействащ храм
„Света Богородица Керска“ в Общомедия

„Света Богородица Керска“ (на гръцки: Εκκλησία της Παναγίας της Κεράς) е църква на остров Крит, областна единица Ласити в Гърция с едни от най-добре запазените на острова стенописи от византийския период.[1]

Разположена е в планината Дикти на около 1 km от село Крица. Не е известна точната дата на изграждане на храма, но най-старите му части, централният кораб и сводестият купол са издигнати и изографисани през XIII в. Обновен е през 1722 г. от семейство Манагарис.

В църквата има икона на Дева Мария, за която се вярва, че е чудотворна. Първоначално такава икона, посветена на Божията майка, се е съхранявала в храма и на няколко пъти е била местена (напр. за известен период от време е отнесена в Константинопол), но всеки път е връщана отново.[2] Но когато венецианците завладяват острова, един търговец я открадва през 1498 г. и тя никога повече не е върната на Крит. Отначало е занесена в църквата Св. Матей в Рим, където стои до 1799 г., след това в манастира Св. Евседий до 1927 г. и накрая е прехвърлена в църквата Св. Алфонс в Рим, където е и до днес. Чак през 1735 г. е донесено нейно копие в тукашната църква, изрисувано от неизвестен художник, което и сега може да се види тук.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Church of Panagia Kera - Lonely Planet.“ Lonely Planet. Lonely Planet, n.d. Web. 18 July 2016
  2. Монастырь Кера Кардиотисса и икона Богородицы Сердечной