Света Богородица Керска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Света Богородица Керска“
Εκκλησία της Παναγίας της Κεράς
Gatm 2006-05-18 07 Greece Crete Panagia Kera.jpg
Общ изглед
Местоположение в Agios Nikolaos Municipality
Вид на храма православна църква
Страна Flag of Greece.svg Гърция
Населено място Крит
Вероизповедание Църква на Крит
Епархия Йерапитненска и Ситийска
Тип на сградата кръстокуполен храм
Време на изграждане XIII век
Съвременно състояние действащ храм
„Света Богородица Керска“ в Общомедия

„Света Богородица Керска“ (на гръцки: Εκκλησία της Παναγίας της Κεράς) е църква на остров Крит, областна единица Ласити в Гърция с едни от най-добре запазените на острова стенописи от византийския период.[1]

Разположена е в планината Дикти на около 1 km от село Крица. Не е известна точната дата на изграждане на храма, но най-старите му части, централният кораб и сводестият купол са издигнати и изографисани през XIII в. Обновен е през 1722 г. от семейство Манагарис.

В църквата има икона на Дева Мария, за която се вярва, че е чудотворна. Първоначално такава икона, посветена на Божията майка, се е съхранявала в храма и на няколко пъти е била местена (напр. за известен период от време е отнесена в Константинопол), но всеки път е връщана отново.[2] Но когато венецианците завладяват острова, един търговец я открадва през 1498 г. и тя никога повече не е върната на Крит. Отначало е занесена в църквата Св. Матей в Рим, където стои до 1799 г., след това в манастира Св. Евседий до 1927 г. и накрая е прехвърлена в църквата Св. Алфонс в Рим, където е и до днес. Чак през 1735 г. е донесено нейно копие в тукашната църква, изрисувано от неизвестен художник, което и сега може да се види тук.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Church of Panagia Kera - Lonely Planet.“ Lonely Planet. Lonely Planet, n.d. Web. 18 July 2016
  2. Монастырь Кера Кардиотисса и икона Богородицы Сердечной