Света Богородица (Каменец Подолски)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Света Богородица
Карта Местоположение в Каменец Подолски
СтранаУкрайна
Населено мястоКаменец Подолски
РелигияАрменска апостолическа църква

„Света Богородица“ е арменска църква, съществувала в град Каменец Подолски, днешна Украйна, в периода от 1522 до 1672 година.

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

Според различни източници арменците се заселват в Каменец Подолски през XI – XIII век.[1] През 17 век в града вече има 1200 арменски семейства.[2] Съставлявайки значителна част от населението на Каменец Подолски и заемайки голяма част от града, арменците се заселват главно в югоизточната му част. В днешно време все още съществува квартал, известен сред местните като Арменския. В тази част на града, в допълнение към административните и търговските сгради на арменската общност, са били разположени основните арменски храмове.

История на църквата[редактиране | редактиране на кода]

Църквата „Света Богородица“ е построена през 1522 г. на мястото на по-стара дървена църква, която поради малките си размери не отговаряла на нуждите на арменската колония. Разходите за строителството са осигурени от Еолбей, който е подпомогнат и раздаден от членове на „Съвета на Четиридесетте братя“ и други богати хора от Каменец.[1]. През 1570 г. към църквата са добавени параклис и арка.[3] В запазените записи, създадени в Каменец Подолски, писари споменават църквата „Св. Богородица“ като доминираща сред арменските храмове на града. През 1636 г. това е отбелязано от преписвачите на книги и канони Хачатур дпир и Хачерес.[1]. В същото време префектът А. Пиду, автор на кратък очерк за историята на въвеждането на унията сред арменците, пише:

Църквата Успение [на пресвета Богородица], е катедрална

Църквата Св. Богородица е унищожена през 1672 г. по време на обстрела на града от турски войски. Арменският историк и пътешественик Минас Бжишкян (1777 – 1851), който посещава града, описа в труда си все още видимите руини на храма.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г В. Р. Григорян. «История армянских колоний Украины и Польши» (армяне в Подолии) // Ер.: Издательство АН Арм. ССР, стр. 77 – 92. Посетен на 2012-11-28.
  2. С. Шкурко. Армянские архитектурные памятники в городе Каменец-Подольске // Историко-филологический журнал № 2. pp. 233 – 243. Посетен на 2012-11-28.
  3. Я. Р. Дашкевич. Армянские кварталы средневековых городов Украины (XIV—XVIII вв.) // Историко-филологический журнал № 2. pp. 63 – 85. ISSN 0135 – 0536, 1987. Архивиран от оригинала на 2013-01-24. Посетен на 2012-11-28.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Церковь Святой Богородицы (Каменец-Подольский)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​