Света Евфимия (Мантеня)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Света Евфимия“
ХудожникАндреа Мантеня
Година1454 г.
Техникатемпера върху плат
Размери171 × 78 cm
ИзложенаМузей Каподимонте, Неапол, Италия
Света Евфимия в Общомедия

„Света Евфимия“ (на италиански: Sant'Eufemi) е картина на италианския художник Андреа Мантеня от 1454 г. Картината (171 x 78 см) е изложена в Зала 7 на Национален музей „Каподимонте“ в Неапол. Използвана е техниката на темпера върху плат.

История[редактиране | редактиране на кода]

Света Евфимия е родена в град Халкедон през 288 г. Благодарение на богатите си родители тя получава добро образование и възпитание в християнска вяра. Но при гоненията на християните през 303 г. (при император Диоклециан) Евфимия, едва 15пгодишна, е арестувана и изведена на арената сред лъвовете. Животните обаче не я разкъсват, а едно от тях прогризва дясната ѝ ръка и тя умира от загубата на кръв.

Картината „Света Евфимия“ е била един от най-престижните експонати в музея, изграден от кардинал Стефано Борджия във Велетри. След смъртта на кардинала някои от музейните експонати са разграбени (най-вече ръкописите), а други са продадени от член на фамилията Камило Борджия. Картината също е била сред продаваните експонати и така тя попада в Неапол, закупена от Фердинанд I Бурбон.

Картината четливо е подписана от автора с „OPVS ANDREAE MANTEGNAE / MCCCCLIIII“.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Светицата е изобразена облечена в тъмни дрехи, изправена в цял ръст под монументална арка с висящи гирлянди от плодове и листа. На картината са изобразени и символите на мъченичеството ѝ: палмовата клонка в ръката ѝ, ножът в гърдите, лъвът, захапал дясната ѝ ръка.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Sant'Eufemia (Mantegna) в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​