Света Неделя (Батак)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Света Неделя.

„Света Неделя“
Batak-Church-StNedelya.jpg
Map of Batak.png
41.9436° с. ш. 24.2183° и. д.
„Света Неделя“
Местоположение в Батак
Вид на храма православна църква
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Населено място Батак
Вероизповедание Българска православна църква - Българска патриаршия
Епархия Пловдивска
Архиерейско наместничество Пещера
Архитект Марко Зисо,
Петър Чомпъл
Време на изграждане 1813 г.
Съвременен статут недействащ храм, паметник на културата
Съвременно състояние реставрирана
„Света Неделя“ в Общомедия

Църквата-костница „Света Неделя“ е недействаща българска православна църква, превърната в музей, намираща се в град Батак, България.

История на храма[редактиране | редактиране на кода]

Вътрешността на църквата „Света Неделя“

Построена е през 1813 г. на мястото на Тодор Балинов (кмет на селото по това време), дарено от него специално за построяването на църквата. Построена за 75 дни с труда на батачани. Архитекти на сградата са костурските майстори, преселници в Брацигово, Марко Зисо и Петър Чомпъл. Храмът представлява кръстовидна купулна постройка, изградена изцяло от камък, с дъбови врати и обградена с високи каменни стени.

Сред духовниците, служили в този храм, се отличават Димитър Паунов (Попов), Илия Янков, Нейчо Паунов (Попов), Петър Попилиев, йеромонах Кирил (духовен баща на Васил Левски) и йеромонах Никифор. Интересен е фактът, че в църквата никога не се е служило на гръцки, а само на църковнославянски език, като проповедите били изнасяни на български[1].

Църквата е свързана с Априлското въстание. В хода на въстанието се оказва последната крепост на разбунтувалите се батачани, чийто яростен отпор довежда до Баташкото клане. В черквата са заклани и избити от турския башибозук около 2000 българи, жени, деца, старци.

След Освобождението през 1878 година „Света Неделя“ вече не се използва за богослужение; в нея са запазени костите на загиналите в Баташкото клане. През 1955 храмът е обявен за държавен музей а през 1977 – за национален исторически паметник на културата.

Църквата-костница „Света Неделя“ в Батак е пантеон на българската саможертва за свобода. Тя се е превърнала в символ на борбите за национална свобода и има огромна историческа мисия: да възпитава българското национално самосъзнание и национален дух.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Б. Попов „Историческата църква в Батак“ с. Църковен вестник, 1 – 15 октомври 2003, 19

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]