Светиниколска планина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Светиниколска планина
Relief Map of Bulgaria.jpg
43.464° с. ш. 22.575° и. д.
Местоположение на картата на България
Общи данни
МестоположениеБългария
Област Видин
Част отСтара планина
Най-висок връхХайдушки камък
Надм. височина1720,8 m
Подробна карта
Подробна карта

Светиниколска планина е планина в Северозападна България, област Видин и Източна Сърбия, най-западен дял на Стара планина.

Географско положение, граници, големина[редактиране | редактиране на кода]

Светиниколска се издига в най-западната част на Стара планина и е разположена в България и Сърбия, като по билото ѝ от юг-югоизток на север-северозапад преминава държавната граница между двете страни, между пограничните пирамиди от № 341 (Светиниколски проход, 1386 м) до № 367 (Белоградчишки проход, 570 м). Тези два прохода я отделят съответно от Чипровска планина на югоизток и планината Бабин нос (част от Западния Предбалкан) на северозападн. На североизток чрез продълговатото синклинално понижение между селата Салаш и Чупрене се свързва с планинския рид Ведерник (част от Западния Предбалкан). На запад и югозапад в Република Сърбия склоновете ѝ постепенно се понижават и достигат долините на реките Бели Тимок и дясната я съставяща Търговишки Тимок.

Дължината ѝ от север-северозапад на юг-югоизток е около 25 км, а ширината – 20 км, като по-голямата част от планината се намира на сръбска територия Най-високата точка е връх Хайдушки камък (1720,8 м), разположен в най-югоизточната ѝ част. Североизточният ѝ склон, който е на българска територия е разчленен от Салашка река (десен приток на Арчар, Стакевска река (ляв приток на Лом) и Чупренска река (десен приток на Стакевска река) и техните притоци, а югозападният ѝ – в Сърбия – от десните притоци на Търговишки Тимок и Бели Тимок.

Върхове[редактиране | редактиране на кода]

Име Кота (m) Държава
Хайдушки камък 1720,8 Flag of Bulgaria.svg България
Орлов камък 1695,6 Flag of Serbia.svg Сърбия
Кота 1580,5 Flag of Bulgaria.svg България
Три уши 1566,9 Flag of Bulgaria.svg България
Жребче 1373,1 Flag of Bulgaria.svg България
Кота 1349,2 Flag of Bulgaria.svg България
Ветрен 1314,2 Flag of Bulgaria.svg България
Кота 1294  Flag of Serbia.svg Сърбия
Берчина чука 1230,5 Flag of Bulgaria.svg България
Чука 1203  Flag of Serbia.svg Сърбия

Геоложки строеж[редактиране | редактиране на кода]

Планината е образувана върху западната част на Берковската антиклинала и е изградена от гранити и палеозойски кристалинни скали. На тази база в района на село Стакевци има находища на антрацитни въглища.

Климат и води[редактиране | редактиране на кода]

Климатът е умерено-континентален със сравнително студена зима и прохладно лято.

Флора[редактиране | редактиране на кода]

Билото е покрито със смърчови гори, примесени наместа с бял бор, бяла мура и бук, храстови и високопланински тревни формации. По североизтоният ѝ склон, над 700 – 800 м н.в. са запазени плътни букови гори, а по-надолу те са примесени с габър и ясен. Подножито ѝ на българска и сръбска територия е обезлесено и частично е заето от обработваеми земи.

Населени места[редактиране | редактиране на кода]

На българска теротория по склоновете на планината са разположени селата Крачимир, Салаш, Стакевци и Чупрене, а на сръбска – Алдинац, Балинац, Градище, Равно буче, Радичевац, Репушница и Шарбановац.

Пътища[редактиране | редактиране на кода]

По югоизточното ѝ подножие, от село Чупрене до Светиниколския проход, на протежение от 11,2 км преминава участък от Републикански път III-114 Лом – Ружинци – Светиниколския проход (Пътят нагоре от село Чупрене е без трайна настилака).

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

Хижи в Светиниколска планина няма.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]