Свети Архангел Михаил (Ужок)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Свети Архангел Михаил“
Церква святого Михайла
Фотография от началото на XX век
Фотография от началото на XX век
Карта
Местоположение в Ужок
Страна Украйна
Населено мястоУжок
РелигияУкраинска православна църква (Московска патриаршия)
ЕпархияМукачевска и Ужгородска епархия
Архитектурен стилБойковски стил
АрхитектПавел Тонов и Иван Циганин
РеликвиИконостас
„Свети Архангел Михаил“ в Общомедия

„Свети Архангел Михаил“ (на украински: Церква Святого Архангела Михайла, Михайлівська церква) е дървена църква на Мукачевската и Ужгородска епархия на Украинската православна църква (Московска патриаршия) в село Ужок, Великоберезнянски район на Закарпатска област.

История[редактиране | редактиране на кода]

Църквата е разположена по горното течение на река Уж и принадлежи към бойковския стил.

Според легендата в древни времена Ужок е голямо селище със седем воденици, но след чумната епидемия в Европа, в него е останал само един човек. Нови заселници идват от съседните галицки села Гнилая, Яворов, Сянки. Църквата е построена от майсторите Павел Тонов от съседното село Битля и Иван Циганин от село Тихий. Строителите приключват работата на 11 юни 1745 година.

В близост до църквата има класическа верховинска дървена камбанария, квадратна по план, двуетажна, покрита с четирискатна палатка, построена през 1927 година. По време на Първата световна война австрийското правителство реквизира камбаните за военни цели.

Църквата Ужок е изключително популярна. Снимките ѝ са отпечатвани многократно в периодични издания, книги и брошури. Много закарпатски художници ѝ посвещават свои платна, нейният образ украсява епископския параклис и параклиса на учителската семинария в Ужгород.

На 21 юни 2013 г., на 37-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО, проведена в Камбоджа, църквата „Свети Михаил“, заедно с други дървени църкви от Карпатския регион в Полша и Украйна, е включена в Световния списък на ЮНЕСКО Списък на наследството[1][2]

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Храмът на Архангел Михаил е паметник на бойковския архитектурен стил.

Външно църквата „Св. Михаил“ е проста и непретенциозна. Храмът е лишен от изострени външни декорации и детайли.

Изглед отляво. 2007 г. Изглед от предната страна. 2002 г. Изглед отдясно. 2007 г. Изглед от задната страна. 2012 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Дерев’яні церкви Карпат внесли до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО // Culture.unian.ua. Посетен на 2016-02-22. (на украински)
  2. Карпатські церкви стали спадщиною ЮНЕСКО // Українська правда. Посетен на 2016-02-22. (на украински)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Церковь Святого Михаила (Ужок)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​