Свети Атанасий (Райчица)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Атанасий.

„Свети Атанасий“
„Свети Атанасиј“
Sv.Atanasij-Rajcica.JPG
входът на църквата
Местоположение в Дебър
Вид на храма православна църква
Страна Flag of Macedonia.svg Северна Македония
Населено място Райчица
Вероизповедание Македонска православна църква - Охридска архиепископия
Епархия Дебърско-Кичевска
Архиерейско наместничество Дебърско-Реканско
Изграждане 1868 г.
Статут действащ храм
„Свети Атанасий“ в Общомедия

„Свети Атанасий“ (на македонска литературна норма: „Свети Атанасиј“) е възрожденска църква в дебърското село Райчица, Северна Македония. Църквата е част от Дебърско-Реканското архиерейско наместничество на Дебърско-Кичевската епархия на Македонската православна църква - Охридска архиепископия.

Църквата се намира в горната махала на Райчица Влаовци, в гъста широколистна гора, в малък дол над самия град Дебър. Църквата започва да се гради на мястото на по-малка църквичка в 1868 година. Осветена е в 1877 година. Църквата имала имот 17692 m2 и лозе во местността Клакои от 825 m2. На входа от лявата страна има надпис на църковнославянски, който гласи: „Овой свети храм Светяго Атанасия се започна во лето 1866 и се зографиса во 1875, во тоа време беше епитроп Ангеле Митре се потрудия друштво со сите бракя селани за вечна им памят – от ръката на зографот Кръсте Колов от Лазарополе“. Църквата е била главен храм на Райчката църковна енория и останалите четири църкви са ѝ били подчинени. Около църквата има гробища.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Јовчевски, Петко и Методија Јовчевски. Рајчица и Рајчка парохија - крајот на XIX и првата половина на XX век. Дебар, 2000. с. 45-46 и 57.
     Портал „Македония“         Портал „Македония