Свети Атанасий (Райчица)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Атанасий.

„Свети Атанасий“
„Свети Атанасиј“
входът на църквата
входът на църквата
Карта Местоположение в Дебър
Вид на храмаправославна църква
Страна Северна Македония
Населено мястоРайчица
Посветен наАтанасий Велики
РелигияМакедонска православна църква – Охридска архиепископия
ЕпархияДебърско-Кичевска
Архиерейско наместничествоДебърско-Реканско
Изграждане1868 г.
Статутдействащ храм
„Свети Атанасий“ в Общомедия

„Свети Атанасий“ (на македонска литературна норма: „Свети Атанасиј“) е възрожденска църква в дебърското село Райчица, Северна Македония. Църквата е част от Дебърско-Реканското архиерейско наместничество на Дебърско-Кичевската епархия на Македонската православна църква – Охридска архиепископия.

Църквата се намира в горната махала на Райчица Влаовци, в гъста широколистна гора, в малък дол над самия град Дебър. Църквата започва да се гради на мястото на по-малка църквичка в 1868 година. Осветена е в 1877 година. Църквата имала имот 17692 m2 и лозе во местността Клакои от 825 m2. На входа от лявата страна има надпис на църковнославянски, който гласи: „Овой свети храм Светяго Атанасия се започна во лето 1866 и се зографиса во 1875, во тоа време беше епитроп Ангеле Митре се потрудия друштво со сите бракя селани за вечна им памят – от ръката на зографот Кръсте Колов от Лазарополе“. Църквата е била главен храм на Райчката църковна енория и останалите четири църкви са ѝ били подчинени. Около църквата има гробища.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Јовчевски, Петко и Методија Јовчевски. Рајчица и Рајчка парохија - крајот на XIX и првата половина на XX век. Дебар, 2000. с. 45-46 и 57.