Свети Георги (Мала речица)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Георги.

„Свети Георги“
„Свети Ѓорѓи“
North Macedonia relief location map.jpg
41.9956° с. ш. 20.9444° и. д.
„Свети Георги“
Местоположение в Република Македония
Вид на храма православна църква
Страна Flag of North Macedonia.svg Република Македония
Населено място Мала речица
Вероизповедание Македонска православна църква - Охридска архиепископия
Епархия Тетовско-Гостиварска
Архиерейско наместничество Тетовско
Време на изграждане XIII век

„Свети Георги“ (на македонска литературна норма: „Свети Ѓорѓи“) е възрожденски манастирски комплекс в тетовското село Мала речица, Република Македония. Част е от Трета тетовска парохия, Тетовското архиерейско наместничество на Тетовско-Гостиварската епархия на Македонската православна църква - Охридска архиепископия.

Църквата представлява паметник на културата от XIII век, но е изписана в XIV век. Разрушавана е два пъти и веднъж е запалена. Последен път е запалена в 2001 година, на патронния празник Свети Георги.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Мястото, на което се намира манастирът е равнинна, на надморска височина от 490 метра. На мястото, на което се намира манастирът е имало население имало още от XI век, а се споменава, че са съществували 16 църкви и манастири. За голяма част от тях няма материални следи на място, защото са разрушени с появата на албанците от планинските части на Албания. Има останки от църквите „Света Неделя“, „Света Богородица“, „Свети Атанасий“, както и на самия манастир.

Католиконът „Свети Георги“ като православно светилище, според църковните книги се споменава още в XIII век, докато фреските датират от XIV век. По време на турското владичество, църквата е разрушавана два пъти. По време на извършени са разкопки в 1920 година са открити основите на старата църква. В 1936 г. върху основите на старата църква се възстановява съвременната църква, от ктитор Гоце Митрушевски от Тетово.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Блажевска, Катерина. Ламјата ја уби довербата, а не свети Ѓорѓија. // бр. 1724. в. „Дневник“, 18 март 2006. Посетен на 12 април 2015.
     Портал „Македония“         Портал „Македония