Свети Георги (манастир в Аспровалта)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Георги.

„Свети Георги“
Αγίου Γεωργίου
Saint George Church in Asprovalta, Lamentation Fresco, End of 16th Century.jpg
Оплакване на Христос, стенопис
Местоположение в Бешичко езеро
Вид на храмаправославна църква
СтранаFlag of Greece.svg Гърция
Населено мястоАспровалта
ВероизповеданиеВселенска патриаршия
ЕпархияСярската и Нигритска
Архиерейско наместничествоАспровалтско
ИзгражданеΧVII век
Статутпаметник на културата
Състояниедействащ храм

„Свети Георги“ (на гръцки: Μονή Αγίου Γεωργίου) е средновековен манастир в Егейска Македония, Гърция. Манастирът е разположен на няколко километра северозападно от град Аспровалта, високо в Орсовата планина (Кердилио), с гледка към Орфанския залив. От манастира е запазена единствено църквата. В духовно отношение е подчинен на Сярската и Нигритска митрополия.

Основаването на манастира не е засвидетелствано в писмени източници. Въпреки това, на базата на архитектурните и стенописните особености се датира от втората половина на XVI век. Погрешно често е идентифициран с метоха „Свети Георги“ в околностите на Стефанина, споменат в указ на Михаил Палеолог от 1259 година. Църквата е вариант на светогорския вид, но няма купол в централната част. Вероятно е бил подчинен на манастира Есфигмен, тъй като районът в поствизантийско време е принадлежал на този светогорски манастир. По-голямата част от рисуваната украса на католикона е повредена. Оцелелите стенописи са близки в художествено отношение с тези на зографа Антоний, който е работил в Атон и в Западна Македония в края на XVI век.[1]

В 1979 година църквата е обявена за паметник на културата.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ασπροβάλτα. Μονή Αγίου Γεωργίου στο Κερδύλιο όρος. // Athos Memory in the World. Посетен на 2 април 2013 г..
  2. ΥΑ ΥΠΠΕ/Φ34/30042/1103/24-7-1979 - ΦΕΚ 805/Β/18-9-1979. // Διαρκής κατάλογος κηρυγμένων αρχαιολογικών τόπων και μνημείων. Посетен на 18 декември 2014.