Свети Георги (манастир в Аспровалта)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Георги.

„Свети Георги“
Αγίου Γεωργίου
Общ изглед
Общ изглед
Карта
Местоположение в Бешичко езеро
Вид на храмаправославна църква
Страна Гърция
Населено мястоАспровалта
РелигияВселенска патриаршия
ЕпархияСярската и Нигритска
Архиерейско наместничествоАспровалтско
ИзгражданеΧVII век
Статутпаметник на културата
Състояниедействащ храм

„Свети Георги“ (на гръцки: Μονή Αγίου Γεωργίου) е средновековен манастир в Егейска Македония, Гърция. От манастира е запазена единствено църквата. В духовно отношение е подчинен на Сярската и Нигритска митрополия.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Манастирът е разположен на няколко километра северозападно от град Аспровалта, високо в Орсовата планина (Кердилио), с гледка към Орфанския залив.

История[редактиране | редактиране на кода]

Стенописно изображение на Оплакването на Христос

Основаването на манастира не е засвидетелствано в писмени източници. Въпреки това, на базата на архитектурните и стенописните особености се датира от втората половина на XVI век. Погрешно често е идентифициран с метоха „Свети Георги“ в околностите на Стефанина, споменат в указ на Михаил Палеолог от 1259 година. Църквата е вариант на светогорския вид, но няма купол в централната част. Вероятно е бил подчинен на манастира Есфигмен, тъй като районът в поствизантийско време е принадлежал на този светогорски манастир. По-голямата част от рисуваната украса на католикона е повредена. Оцелелите стенописи са близки в художествено отношение с тези на зографа Антоний, който е работил в Атон и в Западна Македония в края на XVI век.[1]

В 1979 година църквата е обявена за паметник на културата.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ασπροβάλτα. Μονή Αγίου Γεωργίου στο Κερδύλιο όρος // Athos Memory in the World. Посетен на 2 април 2013 г.
  2. ΥΑ ΥΠΠΕ/Φ34/30042/1103/24-7-1979 - ΦΕΚ 805/Β/18-9-1979 // Διαρκής κατάλογος κηρυγμένων αρχαιολογικών τόπων και μνημείων. Архивиран от оригинала на 2022-06-14. Посетен на 18 декември 2014.