Свети Джером и Ангелът на Съда (Хосе де Рибера)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Свети Джером и Ангелът на Съда
San Girolamo e l'Angelo del Giudizio - Jusepe de Ribera.jpg
Хосе де Рибера
Година 1626 г.
Техника маслени бои върху платно
Размери 262 × 164 cm
Изложена Музей Каподимонте, Неапол, Италия
Свети Джером и Ангелът на Съда в Общомедия

„Свети Джером и Ангелът на Съда“ (на италиански: San Girolamo e l'angelo del Giudizio) е картина рисувана през 1626 г. от испанския художник Хосе де Рибера, използвана техника маслени бои върху платно (164 х 262 см), изложена в зала 90 на Музей Каподимонте, Неапол.

История и Описание[редактиране | редактиране на кода]

Картината е рисувана през 1626 г., за да бъде поставена в малък олтар, близо до главния олтар на църквата „Сантисима тринита деле Монаке“, Неапол.

През 1813 г. поради закриване на ордена, двете картини на Хосе де Рибера намиращи се църквата, тази и „Тринитас Терестрис“ са преместени в Колекцията на Бурбоните, а след време са изложени в Музей Каподимонте.

Картината, подписана и датирана, представя типичните препратки на неаполитанските Караваджисти и се откроява сред най-великите шедьоври на испанския художник, чиято виртуозност ще бъде окончателно представена едва през третото десетилетие на XVII век, тоест в произведенията на пълна художествена зрялост. Преходите от светло в тъмно, всъщност са по-малко очевидни от първите творби на художника, където тенебризмът на Караваджо изглежда по-дефиниран и подчертан.

Художникът изобразява Йероним Блажени в момент на превеждане на Библията, изненадан от ангела на Съда, който се появява от облаците в горната дясна част на платното и свири на рог. Ангелът в това платно е много близък до фигурата, нарисувана от Караваджо през 1602 г. в картината „Св. Матей и ангела“. Сцената също се състои от всички други типични елементи в иконографското представяне на Свети Йероним Блажени, а именно лъва, който е едва видим в полумрака зад светеца, черепа и накрая навития пергамент. Светлината, която осветява целия състав, идва от пейзажен отвор в скалите в горния ляв ъгъл на платното.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „San Girolamo e l'angelo del Giudizio (Jusepe de Ribera)“ в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.