Свети Димитър (Битоля)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Димитър.

„Свети Димитър“
„Свети Димитар“
St. Demetrius Church in Bitola 8.JPG
Камбанарията
Местоположение в Битоля
Вид на храма православна църква
Страна Flag of North Macedonia.svg Северна Македония
Населено място Битоля
Вероизповедание Македонска православна църква - Охридска архиепископия
Епархия Преспанско-Пелагонийска
Арх. наместничество Битоля
Време на изграждане 1830 година
Съвременен статут действащ храм
„Свети Димитър“ в Общомедия

„Свети Великомъченик Димитър“ или „Свети Димитрий“ (на македонска литературна норма: „Свети Димитар“, „Свети Димитриј“) е възрожденска православна църква в Битоля, Северна Македония, катедрала на Преспанско-Пелагонийската епархия на Македонската православна църква.

История[редактиране | редактиране на кода]

Изградена е в 1830 година само за четири месеца на мястото на стар параклис.[1] Според Асен Василиев, въпреки че няма запазени надписи или други сведения за авторството на църквата, тя е дело на дебърския род Рензови.[2] Камбанарията е изградена в 1936 година.[3] Построена е с дарения от отделни местни търговци и еснафите в града.[1] След създаването на Българската екзархия в 1870 година, българска катедерална църква става „Рождество Богородично“, а „Свети Димитър“ продължава да бъде катедрала на епархията на Вселенската патриаршия.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

В архитектурно отношение църквата представлява трикорабна базилика със странични галерии.[3] Вкопана е 1 m, за да не надвишава околните джамии.[1] Площта на храма е около 650 m2. Колонадата на наркетса поддържа галерията на втория етаж и завършва с параклис на изток. Балконът на галерията заема ширината срещу средния кораб и завършва с балдахин. Колоните са с капители, върху които стъпват арките на полуцилиндричния таван на средния кораб. Таваните на страничните кораби са плоски.[4]

Стенописи над входа

Целият иконостас е изработен в позлатена резба от неизвестни резбари.[3] Царската икона на Исус Христос и празничните „Въведение Богородично“, „Кръщение Христово“, „Влизане в Йерусалим“, „Разпятие“, „Петдесетница“ и „Отричане на Тома“, датирани около 1730 година, са на Давид Селеница, днес в Музея на Македония в Скопие.[5] На иконостаса има икони от 1842 година дело на Михаил Анагност и сина му Николай Михайлов.[6] Забележителни са и владишкият трон и стъклените полилеи.[1]

В 2005 година консерваторите от Битолския институт и музей и Института за защита на паметниците на културата откриват дотогава непозната фреска на Иисус Вседържител. Фреската е в централния дял от свода на църквата, който повече от век е покрит от саждите на изгорели свещи.[7]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г Church St. Dimitrija (Св. Димитрија, Sv. Dimitrija) in Bitola. // Where is Macedonia. Посетен на 3 март 2014 г.
  2. Василиев, Асен. Български възрожденски майстори: живописци, резбари, строители. София, Наука и изкуствo, 1965. с. 157.
  3. а б в Цркви. // visitpelagonia.mk. Посетен на 24 февруари 2014 г.
  4. Василиев, Асен. Български възрожденски майстори: живописци, резбари, строители. София, Наука и изкуствo, 1965. с. 158.
  5. Δρακοπούλου, Ευγενία. Έλληνες ζωγράφοι μετά την Άλωση (1450-1850), τόμος 3, Αβέρκιος - Ιωσήφ (Συμπληρώσεις-Διορθώσεις). Αθήνα, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, 2010. ISBN 978-960-7916-94-5. σ. 229.
  6. Николоски, Дарко. Прилог кон делото на зографот Никола Михаилов. // Ниш и Византија XI: зборник радова. Симпозиум „Ниш и Византија XI“, Ниш, 3 - 5 юни 2012, с. 355. Посетен на 8 април 2014 г..
  7. Откриена фреска стара два века. // Време, 18 януари 2005. Посетен на 17 септември 2011.
     Портал „Македония“         Портал „Македония