Свети Димитър (Струмица)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Димитър.

„Свети Димитър“
Αγίου Δημητρίου
Карта
Местоположение в Струмица
Вид на храмаправославна църква
Страна Северна Македония
Населено мястоСтрумица
РелигияВселенска патриаршия
ЕпархияСтрумишка
Архиерейско наместничествоСтрумишко
ИзгражданеXIX век
Състояниеразрушена в 1922 година

„Свети Димитър“ (на гръцки: Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου) е бивша православна църква в град Струмица, днес Северна Македония, катедрална църква на Струмишката епархия на Вселенската патриаршия.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Църквата е построена в XIX век, а до църквата има гръцко училище. Заедно със „Св. св. Константин и Елена“ са единствените църкви в града през XIX век, и двете патриаршистки.[2] През 1858 година Арсени Костенцев служи на български в църквата.[3] По време на големия пожар в града в 1869 година пострадва силно, но скоро е обновена, като за целта от струмишките християни са събрани 4000 турски лири, като временно е спряна и помощта за училищата.[4][5]

Църквата е опожарена от оттеглящите се гръцки войски по време на Междусъюзническата война в 1913 година. В 1922 година, когато градът вече е в Кралството на сърби, хървати и словенци, църквата е разрушена напълно,[1] а на нейното място е построено днешното Основно училище „Маршал Тито“.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Чаловска, Емилија Апостолова. Осврт на преродбенската црковна архитектура во Струмичкиот. Регион // Македонски фолклор (81). 2022. с. 202. (на македонска литературна норма)
  2. Пандевски, Манол, Стоев, Ѓорѓи. Струмица и Струмичко низ историјата. Струмица, 1969. с. 160.
  3. Спомени на Арсени Костенцевъ. 2-ро издание. София, Ал. Паскалевъ и С-ие, Командитно Книгоиздателско Дружество, 1917. с. 3.
  4. Пандевски, Манол, Стоев, Ѓорѓи. Струмица и Струмичко низ историјата. Струмица, 1969. с. 147, 158.
  5. Волны помощи за пострадалитѣ въ Струмицѫ отъ пожара // Македонія , Година V, Брой 23. 1871 Іуній 7. с. 4.