Свети Иван Рилски (Търговище)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Свети Иван Рилски“
Карта
Местоположение в Търговище
Вид на храмаправославна църква
Страна България
Населено мястоТърговище
РелигияБългарска православна църква
ЕпархияВарненска и Великопреславска
Архиерейско наместничествоТърговищко
Изграждане1912 - 1936 г.
Реликвигробът на митрополит Андрей Нюйоркски
Статутдействащ храм
„Свети Иван Рилски“ в Общомедия

„Свети Иван Рилски“ е православен храм в Търговище.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Сградата е разположена в неголяма градина в северната част на градския център, в близост до централния пазар. Църквата е посветена на първия български отшелник Свети Иван Рилски.

История[редактиране | редактиране на кода]

Строителството на сградата започва през 1912 година, но малко по-късно е прекратено поради избухването на Балканската война. Окончателно е изградена през 1936 година. През 1961 година е монтиран уникален дърворезбован иконостас, изработен от проф. Петър Кушлев.

През 1970-те години църквата е основно ремонтирана с помощта на дарение от Андрей, Митрополит Нюйоркски, епархиален прелат на Българската православна църква за САЩ, Канада и Австралия. Свързан с Търговище (прекарал е своите ученически години в града), митрополит Андрей е погребан в нартекса на църквата „Св. Иван Рилски“ след смъртта си през 1972 година[1].

Иконите в храма са дело на дебърския иконописец Христо Апостолов с изключение на тези на Богородица и Христос, които са дело на проф. Георги (Гочо) Богданов.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.journey.bg
  2. Храм „Св. Йоан Рилски“ в гр. Търговище // Българска патриаршия. Архивиран от оригинала на 2016-03-05. Посетен на 7 януари 2016.