Свети Йоан Непомуцки (църква)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Църква Свети Йоан Непомуцки
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
Dome
Църквата на Свети Йоан Непомуцки
В регистъра Pilgrimage Church
of St. John of Nepomuk
at Zelená hora
Регион Европа и Северна Америка
Местоположение Флаг на Чехия Чехия
Тип Култура
Критерии iv
Вписване 1994  (18-а сесия)
Координати 49°34′48″N 15°56′31″E
Църква Свети Йоан Непомуцки в Общомедия

Поклонническата Църква Свети Йоан Непомуцки (на чешки: Poutní kostel svatého Jana Nepomuckého) в Зелена хора (на немски: Grünberg – Зелени хълм) е църковен храм близо до Ждяр на Сазава, Чехия, на историческата граница между Моравия и Бохемия.

Това е последният проект на чешкия архитект Ян Сантини Айхел[1], в който той комбинира бороминовата барокова архитектура с препратки към готически елементи в строежа и украсата. Църквата е осветена веднага след канонизацията на патрона си Свети Йоан Непомуцки, в нея са разположени негови мощи (езикът му) и става притегателно светилище за поклонници от цяла Средна Европа. В пропорциите ѝ доминира числото 5, символизиращо 5-те звезди от ореола на чешкия светец.

От 1993 църквата е обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Щукатурата е ограничена до мотиви от застъпващи се ребрени арки. Разчита се на светлината за създаване на пространствен ефект – в бароковата архитектура светлината се интерпретира като божие присъствие. Цялата църква е своеобразна мощехранителница за езика на Свети Ян.

Опожаряване[редактиране | редактиране на кода]

На 17 юли 1784 църквата пострадва тежко при пожар[2], изгорил я почти до основи. С административна и обществена подкрепа храмът е възстановен през 1792, но губи статута си на църква, събираща поклонници.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. SEDLÁK, Jan. Jan Blažej Santini – setkání baroku s gotikou. Praha: Vyšehrad, 1987. S. 146
  2. KALISTA, Zdeněk. Česká barokní gotika a její žďárské ohnisko. Brno: Blok, 1970. 222 s.

 Външни препратки [редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Pilgrimage Church of Saint John of Nepomuk“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.