Свети Марк (Загреб)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Църква Свети Марк
Crkva svetog Marka
St Marks Church Zagreb.jpg
Relief map of Croatia.png
45.8161° с. ш. 15.9739° и. д.
Църква Свети Марк
Crkva svetog Marka
Местоположение в Хърватия
Вид на храма католическа църква
Страна Хърватия Хърватия
Населено място Загреб
Вероизповедание католицизъм
Епархия Загребска архиепископска епархия
Тип на сградата трикорабна църква
Архитектурен стил смес от готика, барок и романика
Време на изграждане XIII век
Съвременен статут енорийска църква
Църква Свети Марк
Crkva svetog Marka
в Общомедия

Църквата „Свети Марк“ (на хърватски: Crkva svetog Marka) е римокатолически енорийски храм в стария град на Загреб. Посветена е на Свети Марк (Марко) - един от четиримата евангелисти.

История[редактиране | редактиране на кода]

Най-старите документи, в които се споменава за църквата са от 1256 г., когато крал Бела IV дава разрешение за провеждането на годишен панаир посветен на свети Марк. В хода на историята, храмът играе важна роля в живота на града. Всяка година видните официални лица (съдии, нотариуси и др.) са полагали клетва пред олтара на Светия кръст. Това се е случвало на 3 Февруари, денят на Свети Влас - закрилник на Загреб. Носещите титлата Бан на Хърватия също са се вричали във вярност към държавата пред този олтар.

В църквата са се пазили градските документи и печата на града, а в криптата са погребани видни граждани. Седмичните и годишни панаири и пазари са се провеждали на площада около сградата.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Панорама на площад „Свети Марк“

Църквата е разположена в центъра на площад с правоъгълна форма, носещ също името „Свети Марк“. Той се намира в сърцето на стария град на Загреб, наричан Gradec или Gornji grad (Горният град).

Мястото е и център на хърватската държавност. Площадът е ограден от сградите на хърватския парламент и хърватското правителство, както и тези на конституционния съд и кметството на Загреб.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Съществуват свидетелства, че сградата в първоначалния си вид е построена през XIII век в романски архитектурен стил. През втората половина на XIV век храмът е основно реконструиран. Тогава е преобразуван в трикорабна готическа църква. Масивни каменни колони с кръгло сечение поддържат тежките оребрени сводове.

През 1502 г., силно земетресение разрушава камбанарията. Настоящата елегантна кула е завършена през 1725 г., което обяснява и закръгления бароков купол с който е увенчана. Вероятно по същото време са заменени и готическите олтари с барокови такива.

Една от забележителните части на сградата е южният портал. Смята се, чо той е дело на скулптори от фамилията Парлър от Прага. Над самата порта в симетрична композиция са разположени 15 скулптурни фигури в 11 плитки ниши. Най-горе са поместени Йосиф и Дева Мария с младенеца. Под тях авторът поставя фигурата на свети Марк. Останалите ниши са запълнени с фигурите на дванадесетте апостоли. Четири от оригиналните фигури са били унищожени и са заменени, в началото на XVIII век, от техни копия изработени от дърво.

На северозападната фасадна стена е вграден релеф изобразяващ най-старият герб на Загреб с гравирана годината 1499. Оригиналът на плочата се пази в загребския градски музей.

Друга впечатляваща характеристика на сградата е нейният покрив. Покритието му е изпълнено през 1882 г., като пъстър десен от цветни глазирани плочки. В центъра на така полученото пано са изобразени настоящият герб на Загреб и този на Хабсбургското хърватско кралство. По това време отново е извършена замяна на олтарите. Неоготически такива заместват споменатите барокови.

Настоящият си вид, църквата добива при реставрацията в периода 1936 – 1938 г. Скулптори на Иван Мештрович заменят олтарните прегради. Впечатляваща скулптура на разпятието е поставена над главния олтар. Великолепна пиета е поставена в олтара на Светия кръст, а фигурата на Девицата изработена от позлатен бронз е поместена в олтара на Дева Мария. Жозо Клакович е изпълнил фреските по стените изобразяващи библейски сюжети и сцени от хърватската църковна история.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]