Свети Марк (Загреб)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Църква Свети Марк
Crkva svetog Marka
St Marks Church Zagreb.jpg
Relief map of Croatia.png
45.8161° с. ш. 15.9739° и. д.
Църква Свети Марк
Crkva svetog Marka
Местоположение в Хърватия
Вид на храма католическа църква
Страна Flag of Croatia.svg Хърватия
Населено място Загреб
Вероизповедание католицизъм
Епархия Загребска архиепископска епархия
Тип на сградата трикорабна църква
Архитектурен стил смес от готика, барок и романика
Време на изграждане XIII век
Съвременен статут енорийска църква
Църква Свети Марк
Crkva svetog Marka
в Общомедия

Църквата „Свети Марк“ (на хърватски: Crkva svetog Marka) е римокатолически енорийски храм в стария град на Загреб. Посветена е на Свети Марк (Марко) - един от четиримата евангелисти.

История[редактиране | редактиране на кода]

Най-старите документи, в които се споменава за църквата са от 1256 г., когато крал Бела IV дава разрешение за провеждането на годишен панаир посветен на свети Марк. В хода на историята, храмът играе важна роля в живота на града. Всяка година видните официални лица (съдии, нотариуси и др.) са полагали клетва пред олтара на Светия кръст. Това се е случвало на 3 Февруари, денят на Свети Влас - закрилник на Загреб. Носещите титлата Бан на Хърватия също са се вричали във вярност към държавата пред този олтар.

В църквата са се пазили градските документи и печата на града, а в криптата са погребани видни граждани. Седмичните и годишни панаири и пазари са се провеждали на площада около сградата.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Панорама на площад „Свети Марк“

Църквата е разположена в центъра на площад с правоъгълна форма, носещ също името „Свети Марк“. Той се намира в сърцето на стария град на Загреб, наричан Gradec или Gornji grad (Горният град).

Мястото е и център на хърватската държавност. Площадът е ограден от сградите на хърватския парламент и хърватското правителство, както и тези на конституционния съд и кметството на Загреб.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Съществуват свидетелства, че сградата в първоначалния си вид е построена през XIII век в романски архитектурен стил. През втората половина на XIV век храмът е основно реконструиран. Тогава е преобразуван в трикорабна готическа църква. Масивни каменни колони с кръгло сечение поддържат тежките оребрени сводове.

През 1502 г., силно земетресение разрушава камбанарията. Настоящата елегантна кула е завършена през 1725 г., което обяснява и закръгления бароков купол с който е увенчана. Вероятно по същото време са заменени и готическите олтари с барокови такива.

Една от забележителните части на сградата е южният портал. Смята се, чо той е дело на скулптори от фамилията Парлър от Прага. Над самата порта в симетрична композиция са разположени 15 скулптурни фигури в 11 плитки ниши. Най-горе са поместени Йосиф и Дева Мария с младенеца. Под тях авторът поставя фигурата на свети Марк. Останалите ниши са запълнени с фигурите на дванадесетте апостоли. Четири от оригиналните фигури са били унищожени и са заменени, в началото на XVIII век, от техни копия изработени от дърво.

На северозападната фасадна стена е вграден релеф изобразяващ най-старият герб на Загреб с гравирана годината 1499. Оригиналът на плочата се пази в загребския градски музей.

Друга впечатляваща характеристика на сградата е нейният покрив. Покритието му е изпълнено през 1882 г., като пъстър десен от цветни глазирани плочки. В центъра на така полученото пано са изобразени настоящият герб на Загреб и този на Хабсбургското хърватско кралство. По това време отново е извършена замяна на олтарите. Неоготически такива заместват споменатите барокови.

Настоящият си вид, църквата добива при реставрацията в периода 1936 – 1938 г. Скулптори на Иван Мештрович заменят олтарните прегради. Впечатляваща скулптура на разпятието е поставена над главния олтар. Великолепна пиета е поставена в олтара на Светия кръст, а фигурата на Девицата изработена от позлатен бронз е поместена в олтара на Дева Мария. Жозо Клакович е изпълнил фреските по стените изобразяващи библейски сюжети и сцени от хърватската църковна история.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]