Свети Мина (Кюстендил, 1859)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Свети Мина (Кюстендил))
Вижте пояснителната страница за други значения на Мина.

„Свети Мина“
Изглед към църквата
Изглед към църквата
Карта
Местоположение в Кюстендил
Вид на храмаправославна църква
Страна България
Населено мястоКюстендил
РелигияБългарска православна църква
ЕпархияСофийска
Архиерейско наместничествоКюстендилско
Изграждане1859 г.
Статутдействащ храм
Състояниереставрирана
„Свети Мина“ в Общомедия

„Свети великомъченик Мина Котуански“ е възрожденска българска православна църква в Кюстендил. Намира се в западната част на града.

Особености[редактиране | редактиране на кода]

Икона на Исус Христос от Васил от Струмица

Изградена е през 1859 г. като манастирска църква. Първоначално църквата е паянтова постройка от плет, измазан с кал, белосана и покрита с керемиди. През 1890 г. покривът е преправен и всичките 4 страни са иззидани с тухли, без вкопани основи в земята.

Представлява трикорабна псевдобазилика без притвор. Портик от юг води към малък подземен параклис с аязмо – източник на света вода. Църквата има две апсиди – петстенна на средния и полукръгла на северния кораб. Фасадите са разчленени от пиластри. Източната фасада е с декоративната кобилична крива над двете апсиди. Покривното покритие е от турски керемиди.

Иконостасът е столарска изработка. Иконите в църквата са дело на художниците Васил Зограф (1860), Янаки Зограф (1861), Данаил Щиплията (1862) и Иван Доспевски (1874). Част от стенописите и иконите са изпълнени през 1886 и 1893 г. от Евстати Попдимитров.[1] На иконата на Св. св. Константин и Елена в църквата има надпис „Изъ руки Данииiлъ Исщиплиѧ 1862: месецъ августъ: 2- ден“.[2]

Църквата е реставрирана през 1986 г.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • „Заедно по свещените места на планината Осогово. Пътеводител“, София, 2008 г., изд. РИМ в Кюстендил, печат. „Дийор Принт“ ООД, с. 72

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]