Свети Мина (скално светилище)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Свети Мина
Изгревът над Мегалитното скално светилище „Св. Мина“, село Мечкул
Изгревът над Мегалитното скално светилище „Св. Мина“, село Мечкул
Местоположение
Bulgaria Blagoevgrad Province relief location map.jpg
41.492° с. ш. 23.115° и. д.
Свети Мина (скално светилище)
Местоположение в България Област Благоевград
СтранаFlag of Bulgaria.svg България
ОбластОбласт Благоевград
Археология
ВидСкално-култов комплекс
ПериодНеизвестен
ЕпохаНеолит-Желязна епоха-Античност

Мегалитното скално светилище Св. Мина се намира в местността Амина в близост до землището на село Мечкул - района на Средна Струма, община Симитли.

Описание и особености[редактиране | редактиране на кода]

Скалните форми в местността са оприличени на: Чучулига, Стъпка на Крали Марко, Лъвска глава и Риба Змиорка. Археологическите проучвания в района са установили, че тук е имало поселища още от Неолита (7000-3000 г. пр. Хр.). Теренните археологически проучвания в района на близкото село Крупник доказват съществуването на значително древно селище на тракийското племе Меди.

В района на светилището не са извършвани задълбочени археологически проучвания, поради което е трудно да се направи пълна и точна характеристика на култовото място. Видимо че обектът е бил част от голям скален комплекс, който местните наричат „каменния град“.

Предания и легенди[редактиране | редактиране на кода]

Древният скално-култов комплекс се намира в непосредствена близост до параклисът на Свети Мина. В местните предания и легенди се споменава за стар Римски път, по който е транспортирано вино създадено от лозовите масиви намирали се в местността през Античността. Според устните предания на местните жители на село Мечкул за култовото място – самият Александър Македонски е посетил светилището и жрицата тук му е предрекла, че ще стане Владетел на Света. Жителите на селото твърдят, че все още знаят точно върху кой камък е извършено гаданието.

Друга легенда свързана с мегалитното светилище е за наличието на голям харман, който е бил постлан с бакърена плоча и че тук по девет коня са били впрягани по време на вършитба. Много е вероятно харманът да е играл важна роля като календарно пособие, което е отброявало дните и сезоните.[1]

Една от мегалитните композиции на територията на светилището

Съществува и легенда, според която огромните скални масиви са били наредени от самите титани по заповед на гръмовержеца Зевс. Когато земите на Древна Тракия стават част от Римската империя тук е изградено ново светилище. През ранното Средновековие езическите богове са изместени от Християнството и светилището е посветено на Свети Мина, светецът покровител на семейството. Местното население от векове почита светеца и на празника му се отслужва курбан за здраве в местността Амина.

През 1950-те години жителите на Мечкул събират средства и изграждат в близката до селото местност Амина параклис, за чийто патрон е избран Свети Мина - известен като покровител на християнското семейство и светецът, който сбъдва желанията. Традицията да се почита Свети Мина е вековна за жителите на селищата в Община Симитли. Всяка година на 11 ноември (денят на християнския светец) жителите на Мечкул и околните села дават курбан за здраве и късмет местността Амина в подножието на Пирин планина. [2]

Опазване и консервация[редактиране | редактиране на кода]

През месец април 2013 г., Сдружение „Опазваме българските светилища“ организира акция с цел да се обходи и измери светилището и да се извърши оценка на нужните дейности по възстановяване и социализация на светилището.[3]

Пътеводител[редактиране | редактиране на кода]

Скално-култовият комплекс се намира непосредствено след град Симитли - отбивката за село Полето, като след това пътя минава покрай селата Брежани и Ракитна. Непосредствено преди Мечкул вдясно се продължава по черен път до местността Амина (единствената маркировка е малка дървена табелка).

Външи препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]