Свети Михаил (Черкаси)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Катедрала „Свети Михаил“
Свято-Михайлівський собор
Катедралният парк с храма на заден фон
Катедралният парк с храма на заден фон
Карта Местоположение в Черкаси
Вид на храмаправославен храм
Страна Украйна
Населено мястоЧеркаси
РелигияУкраинска православна църква (Московска патриаршия)
ЕпархияЧеркаска и Каневска
Архитектурен стилнеовизантийски
Изграждане1994 – 2002 г.
СтатутДействащ
Катедрала „Свети Михаил“ в Общомедия

Катедралата „Свети Михаил“ (на украински: Свято-Михайлівський кафедральний собор) е главният храм на Черкаската епархия на Украинската православна църква (Московска патриаршия) в Черкаси, и в днешно време е най-големият в Украйна.[1] Построен в периода 1994 – 2002 г. и носи името на архангел Михаил .

Освещаването на храма е извършено на 9 август 2002 г.[2]

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Катедралата „Свети Михаил“ се намира на територията на един от най-големите паркове в града – „Катедралния“ (по-рано „Първомайски“), където преди това се е намирала друга църква. Храмът е построен във византийски стил по проект и под ръководството на черкаския митрополит Софроний (Дмитрук), който е почетен член на Архитектурната академия на Украйна.

Височината на катедралата е 74 м, дължината – 58 м, а ширината – 54 м. Това я прави най-голямата православна църква в Украйна[3] и четвъртата православна църква в света. Катедралата е способна да побере едновременно 12 000 души.

История[редактиране | редактиране на кода]

Катедралата е построена на мястото на гробището на катедралата „Свети Никола“. Тук са разположени и военната църква „Свети Георги“, която е построена по време на Първата световна война на военното гробище и гробищната църква „Успение Богородично“, която е затворена от съветските власти последна от всички църкви в града – през 1936 г.

На 9 август 1992 г. с решение на Светия синод на УПЦ МП Черкаската епархия е възродена, което изисква съществуването на катедрална църква. Сред парцелите, предложени от градските власти за изграждането на храм, е избрано място в бившите гробища в рамките на Първомайския парк, където се провеждат масови мероприятия за жителите на града. Строителството започва през 1994 г. и продължава 6 години, а работата по декорацията на катедралата, както външна, така и вътрешна, продължава още 2 години след това. Изграждането на катедралата „Свети Михаил“ и церемонията по освещаването на храма са завършени на 9 август 2002 г. в чест на св. Архангел Михаил, тоест на 10-годишнината от възстановяването на Черкаската епархия и 10-годишнината от епископската хиротония на митрополит Софроний. На церемонията присъстват 5 православни митрополити и 20 епископи от Украйна, Русия, Германия, Чехия, Унгария и Беларус, както и 15 000 енориаши.[4]

Катедралата е построена за сметка на различни средства, включително дарения от паството, отделни богати меценати, сред които е Дмитрий Фирташ.[5] На 25 май 2003 г. мощите на св. Макарий Оврушки и Къневски (който от 1671 г. е игумен на Каневския манастир, а през септември 1678 г. е убит от турците, нападнали Канев) са пренесени в новата църква.[6] През юни 2004 г. в мемориалния параклис е открит паметник в памет на жертвите на сталинските репресии, по-специално на духовенството в Черкаси, както и унищожаването на всички градски църкви през „безбожния период“ 1920 – 1940 г.

На местната акция „Седемте чудеса на Черкаси“, по модела на „Седемте чудеса на Украйна“, проведена в края на 2007 г. – в средата на 2008 г. катедралата „Свети Михаил“ в Черкаси е един от 116 кандидати за титлата на победителите в акцията. От 2008 г. започва изграждането на най-високата (134 м висока) църковна камбанария под формата на гълъб, също съгласно първоначалния проект на митрополит Софроний.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Черкассы. Самый большой храм Украины отметил престольный праздник // Архивиран от оригинала на 2021-04-25. Посетен на 2021-04-25.
  2. В Черкассах состоялось освящение Свято-Михайловского кафедрального собора – самого большого храма Украины, архив на оригинала от 7 април 2016, https://web.archive.org/web/20160407161214/https://mospat.ru/archive/2002/08/nr208142/, посетен на 25 април 2021 
  3. Правда.Ру. САМЫЙ БОЛЬШОЙ НА УКРАИНЕ ПРАВОСЛАВНЫЙ ХРАМ ВОЗДВИГ АРХИЕПИСКОП, СОСЛАННЫЙ ЗА ОТКАЗ СОТРУДНИЧАТЬ С КГБ // Правда.Ру. Посетен на 2020-04-01. (на руски)
  4. В Черкассах состоялось освящение Свято-Михайловского кафедрального собора – самого большого храма Украины : Русская Православная Церковь (архив) // mospat.ru. Архивиран от оригинала на 2016-04-07. Посетен на 2020-04-01.
  5. Строительство Свято-Троицкого Собора Свято-Вознесенского Банченского монастыря // dmitryfirtash.com. Посетен на 2020-04-01.
  6. СВЯЩЕННОМУЧЕНИК МАКАРИЙ КАНЕВСКИЙ, ПИНСКИЙ, АРХИМАНДРИТ
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Михайловский собор (Черкассы)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​