Свети Николай (Палео Скилици)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Свети Николай“
Αγίου Νικολάου
Общ изглед
Общ изглед
Карта Местоположение в Палео Скилици
Вид на храмаправославна църква
Страна Гърция
Населено мястоПалео Скилици
РелигияВселенска патриаршия
ЕпархияБерска, Негушка и Камбанийска
Архиерейско наместничествоАнтигонидско
Състояниедействащ храм
„Свети Николай“ в Общомедия

„Свети Николай“ (на гръцки: Αγίου Νικολάου) е църква в Република Гърция, в берското село Палео Скилици (Скилици). Църквата е под управлението на Берската, Негушка и Камбанийска епархия.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Църквата в 1957 година

Църквата е гробищен храм, разположен в северната част на селото.

История[редактиране | редактиране на кода]

„Свети Николай“ е старата църква на селото, а „Св. св. Константин и Елена“ е новата. В храма има вградени антични и средновековни сполии - римски и византийски релефи и надпис, използвани като строителен и декоративен материал. Църквата в архитектурно отношение е класическа еднокорабна базилика с размери 18 x 7 m с двускатен покрив. На 19 май обикновено по улиците на селото се провежда шествие с иконата на Свети Николай.

Римски надпис[редактиране | редактиране на кода]

Римският надпис
Южната стена на храма с вградените сполии

Римският гръцки надпис е отбелязан за науката в 1919 година и е издаден, но с грешки за пръв път в „Национален гайд“ за 1920 - 1921 година, като вграден в южната стена на храма „Свети Николай“. През май 1953 година събирачът на старини от Бер Панайотис Ксилапетридис вижда надписа на същото място и го копира коректно. Това е стела от бял мрамор, по-късно оцветен, с фронтон отгоре и релеф, изобразяващ две жени от типа на Афродита, а пред и между тях има по-малка седнала женска фигура, която вероятно държи рипид и е обърната наляво.[1] Видимите размери на надписа са 1,10 m X 0,49 m. Височина на писмото e 0,029 m, а разстоянието 0,02 m.

Τορπίλιος Λύκος

Αίλία Εύτυχίδι

τή ιδία συμβίω

επιγνους ήθη και

τρόπον εκ των ίδίω[ν]

ν μνείας χάρι[ν]

Това е оброчен надпис, в който Торпилий Ликос споменава добрия характер и добродетели на съпругата си Елия Евтихиди и по този начин изразява своята съпружеска признателност и любов.[2] Торпилий е свързан с римско семейство и вероятно с влиятелното в източните провинции семейство Торпилии.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Μοσχόπουλος, Γιάννης. Ρουμλούκι. Ιστορία και τοπογραφία. Θεσσαλονίκη, University Studio Press, 1985. с. 94,95.
  2. Tataki, Argyro. Ancient Beroea Prosopography and Society. Αθήνα, Μελετήματα, 1988. с. 285.
  3. Σαμσάρης, Δημήτρης. Ατομικές χορηγήσεις της Ρωμαϊκής Πολιτείας (civitas romana) και η διάδοση της στη Ρωμαϊκή επαρχία Μακεδονία: ΙΙ. η περίπτωση της Βέροιας, έδρα του Κοινού των Μακεδόνων. с. 332.