Свети Николай (Русе)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Свети Николай“
Карта
Местоположение в Русе
Вид на храмаправославна църква
Страна България
Населено мястоРусе
РелигияБългарска православна църква - Българска патриаршия
ЕпархияРусенска
Архиерейско наместничествоРусенско
Изгражданепреди 1869 г.
Статутдействащ храм

„Свети Николай“ е християнски храм в град Русе, България.

История[редактиране | редактиране на кода]

„Св. Николай“ е третият православен храм, след „Света Троица“ и „Св. Георги“, построен в град Русе. Макар да е по-късен и по-малък от тях, неговата история е интересна, защото изграждането му е пряко свързано с борбата за църковна независимост, добила популярност като „Великденска акция“. Именно в този период храмът, известен днес на русенци като „Руската църква“, е построен като гръцки параклис.

След Балканските войни от 1912-1913 г. числеността на гръцкия етнос в града намалява и по тази причина параклисът минава към българската църква. Това става с акт от 1 юни 1914 г., подписан от членовете на старото гръцко настоятелство.

Няколко години по-късно в България, в това число и в Русе, се установяват много бежанци от гражданската война, последвала болшевишката революция в Русия. Митрополията предоставя храма за верските нужди на руските имигранти. Те донасят свои икони и книги, идват руски свещеници, сформират руско настоятелство, което функционира паралелно с българското. Така добива популярност в града като „Руската църква“, както е известна и до днес, макар руският елемент сред богомолците вече да е почти изчезнал.

Архитектура и интериор[редактиране | редактиране на кода]

През 1990-те години започва изписването на храма, което продължава 10-на години. Стенописите са дело на русенските художници Ясен Янков, Иво Йотовски и Пейно Пейнов. Преди десетина години беше построена и камбанария, на която е поставена 240-килограмовата камбана. Без да е архитектурна забележителност, през 1973 г. храмът е обявен за паметник на културата.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Мутафов В., История на храмовете в Русенска епархия, Русенска духовна околия и епархийските манастири, Първа част, Силистра 2019, с. 34.

Информация

Бележки[редактиране | редактиране на кода]