Свети Николай (Русе)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Свети Николай“
Вид на храма православна църква
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Населено място Русе
Вероизповедание Българска православна църква - Българска патриаршия
Епархия Русенска
Време на изграждане преди 1869 г.
Съвременен статут действащ храм

„Свети Николай“ е християнски храм в град Русе, България.

История[редактиране | редактиране на кода]

„Св. Николай“ е третият православен храм, след „Света Троица“ и „Св. Георги“, построен в град Русе. Макар да е по-късен и по-малък от тях, неговата история е интересна, защото изграждането му е пряко свързано с борбата за църковна независимост, добила популярност като „Великденска акция“. Именно в този период храмът, известен днес на русенци като „Руската църква“, е построен като гръцки параклис.

След Балканските войни от 1912-1913 г. числеността на гръцкия етнос в града намалява и по тази причина параклисът минава към българската църква. Това става с акт от 1 юни 1914 г., подписан от членовете на старото гръцко настоятелство.

Няколко години по-късно в България, в това число и в Русе, се установяват много бежанци от гражданската война, последвала болшевишката революция в Русия. Митрополията предоставя храма за верските нужди на руските имигранти. Те донасят свои икони и книги, идват руски свещеници, сформират руско настоятелство, което функционира паралелно с българското. Така добива популярност в града като „Руската църква“, както е известна и до днес, макар руският елемент сред богомолците вече да е почти изчезнал.

Архитектура и интериор[редактиране | редактиране на кода]

През 1990-те години започва изписването на храма, което продължава 10-на години. Стенописите са дело на русенските художници Ясен Янков, Иво Йотовски и Пейно Пейнов. Преди десетина години беше построена и камбанария, на която е поставена 240-килограмовата камбана. Без да е архитектурна забележителност, през 1973 г. храмът е обявен за паметник на културата.

Източник[редактиране | редактиране на кода]

Информация