Свети Никола (Кукуречани)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Никола.

„Свети Никола“
„Свети Никола“
Карта Местоположение в Битоля
Вид на храмаправославна църква
Страна Република Македония
Населено мястоКукуречани
РелигияМакедонска православна църква – Охридска архиепископия
ЕпархияПреспанско-Пелагонийска
Архиерейско наместничествоБитолско
Тип на сградатабазилика
Изграждане1875 г.
Статутдействащ храм

„Свети Никола“ или „Свети Николай“ (на македонска литературна норма: „Свети Никола“, „Свети Николај“) е възрожденска православна църква в битолското село Кукуречани, Република Македония. Църквата е под управлението на Преспанско-Пелагонийската епархия на Македонската православна църква.[1] Храмът е енорийска църква на Кукуречанската парохия.[2]

Църквата е гробищен храм, изграден в западния край на селото. Според надписа на портала на двора църквата е изградена в 1875 година и обновена в 1998 година.[1] Представлява куполна базилика със затворен трем на западната и по-голямата част от южната страна. На изток има полукръгла апсида със самостоятелен покрив, разчленена на слепи ниши от пиластри с капители. На запад от храма има самостоятелна кулообразна двуетажна камбанария.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Кукуречани // Мој Роден Крај. Архивиран от оригинала на 2018-07-30. Посетен на 30 юли 2018.
  2. Јелена Павловска, Наташа Ниќифоровиќ и Огнен Коцевски. Карта на верски објекти во Македонија. Менора - Скопје, Комисија за односи во верските заедници и религиозните групи, 2011. ISBN 978-608-65143-2-7. с. 10. Архив на оригинала от 2014-01-24 в Wayback Machine.