Свети Никола (Ново село, Видинско)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Никола.

„Свети Никола“
Novo selo (Oblast Vidin) - Sv. Nikola.jpg
Църквата „Св. Никола“ – покровител на рибарите
Вид на храма православна църква
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Населено място Ново село
Вероизповедание Българска православна църква - Българска патриаршия
Епархия Видинска
Архиерейско наместничество Видинско
Време на изграждане 1825 – 1932 г.
Съвременен статут действащ храм
Съвременно състояние ремонтирана през 2014 г., без стенописите

„Свети Никола“ е православна църква във видинското Ново село. Храмът е сред най-старите във Видинско и е обявен за паметник на културата с местно значение.

История[редактиране | редактиране на кода]

Църквата.

Според местни предания църквата е съществувала още от Второто българско царство. Разположена е в централната част на селото. Преди изграждането ѝ през 1812 г. на това място е поставен покрит кръст за черкуване. Градежът на сегашната сграда започнал през 1825 г., когато с дарени от Станка Бранковянова средства е изграден олтарът. Дарителката извършва това дело в памет на своя баща Константин Бранковяну – деспот, княз на Западно Влашко. Църквата е изградена спрямо тогавашните изисквания за височина и затова е дълбоко вкопана в земята. След 186 г. на българите било позволено доизграждане на храмовете и преди Освобождението са изградени две помещения за богомолците, през 1893 г. е изработен иконостасът от майстор Антон Станишев, а през 1909 година е издигната камбанария, изграден е западният вход и църквата придобива сегашния си вид със застроена площ от 202 m2. Камбаните са изработени в град Пеща, Унгария през 1872 – 1873 г. и на тях има надписи „Свети Никола“ и „Възкресение Христово“. Част от стенописите са от 1908 година и са дело на Данаил Несторов, чийто помощник в църквата е Овентий Исачев.[1] През 1932 г. в двора на църквата е изградена часовниковата кула, символ на Ново село. През 2014 г. по проект на Видинската света митрополия църквата е основно ремонтирана, извършен е ремонт на фасадите, покрива, електрическата инсталация, подовото покритие, изградена е ограда. Стенописите обаче не са реставрирани и има опасност те да бъдат загубени безвъзвратно. Всяка година на Богоявление /Йордановден/ се отслужва литургия и се прави шествие до р. Дунав за ритуалното хвърляне на кръста във водата.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Василиев, Асен. Български възрожденски майстори: живописци, резбари, строители. София, Наука и изкуство, 1965. с. 224.
     Портал „Православие“         Портал „Православие          Портал „България“         Портал „България          Портал „Македония“         Портал „Македония