Свети Никола (Слепче, Прилепско)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за манастирската църква в прилепското село Слепче. За селската църква в демирхисарското вижте Свети Никола (Слепче, Демирхисарско).

„Свети Никола“
„Свети Никола“
Надпис над входната врата
Надпис над входната врата
Карта
Местоположение в Долнени
Вид на храмаправославна църква
Страна Северна Македония
Населено мястоСлепче
РелигияМакедонска православна църква – Охридска архиепископия
ЕпархияПреспанско-Пелагонийска
Архиерейско наместничествоКрушевско-Демирхисарско
ИзгражданеXVII век
Статутпаметник на културата
Състояниедействащ храм
„Свети Никола“ в Общомедия

„Свети Никола“ (на македонска литературна норма: Свети Никола) е православен манастир в централната част на Северна Македония. В миналото е част от Охридската архиепископия, след това на Българската екзархия, а днес – от Преспанско-Пелагонийската епархия на Македонската православна църква – Охридска архиепископия. Намира се на няколко километра източно от село Слепче, община Долнени.

Стенописи от храма

Основна забележителност на манастира е църквата, построена и украсена в 1672 – 1674 година и позлатеният дървен хорос,[1] както и царските двери.[2] При посещението си на манастира в 1916 година Богдан Филов пише:

Църквата има варакладосан дървен полюлей с ажурна резба, съставен от еднакви части, подобен на този в музея. От него виси сега в църквата само част, а останалите парчета са в олтара.[3]

Църквата е малка, еднокорабна, типичен пример за църква от XVII век в Македония. Фасадите са без украса, с малки отвори на източната и южната страна, а единственият вход е на западната страна. Вътрешните стени на църквата са покрити с фрески в 1674 година, а вероятно зографите на фреските са самите ктитори, игумен на манастира, йеромонах Сергий и неговият ученик йеромонах Михаил.[4]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • Прoлог за януари - април от XIV век, прибран от Слепченския манастир от епископ Йосиф Цвийович в 20-те години на XX век, съхраняван днес в Библиотеката на Белградския университет. На гърба на корицата има приписка от 7262 (ΖΣΞΒ) година (= 1754).

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Гергова, Иванка. Хоросът от манастира „Св. Никола“ от Слепче Прилепско, УДК.745.41(497.7), стр. 197-198.
  2. Палигора, Ристо. Неколку царски двери от ХVІ и ХVІІ век во регионите на Пелагониjа и Преспа, в: Прилози ХLІV 1-2, посветени на академик Цветан Грозданов по повод 50 години научноистражувачка деjност. Зборник на трудови од научниот собир одржан на 4 октомври 2012 година во Охрид. Скопje, 2013. с. 146.
  3. Филов, Богдан. Пътувания из Тракия, Родопите и Македония 1912 - 1916, София, 1993, стр. 166. Цитирано по: Гергова, Иванка. Хоросът от манастира „Св. Никола“ от Слепче Прилепско, УДК.745.41(497.7), стр. 197.
  4. Манастир „Свети Никола“, село Слепче // Old Prilep. Архивиран от оригинала на 2014-03-13. Посетен на 30 декември 2021 г.