Свети Павел (Лондон)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Свети Павел (катедрала))
Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Павел.

Катедрала „Свети Павел“
Cathedral Church of Paul the Apostle
17 август 2008 г.
Карта Местоположение в Сити
Видангликанска катедрала
Местоположение Великобритания
АрхитектКристофър Рен
Стиланглийски барок
Изграждане1708 г.
Височина111 m
Площ
Статутдействаща църква
Сайтwww.stpauls.co.uk
Катедрала „Свети Павел“ в Общомедия

Катедралата „Свети Павел“ (на английски: Saint Paul's Cathedral) е разположена на хълма Лъдгейт в центъра на Лондонското сити, 300 метра северно от река Темза.

Тя е главната църква на Лондонския диоцез на Църквата на Англия, седалище на епископа на Лондон.

Катедралата Сейнт Пол е символичното сърце на Лондон и е трета по големина в света. Датира от 17 век и е дело на архитект сър Кристофър Рен, който е погребан в криптата. Куполът ѝ е висок 110 м и широк 34 м и е втори по големина в света. Около него се намира „Галерията на шепота“ – внимавайте какво говорите, чува се и най-слабият шепот, издаден от другия край на дългата галерия.

Съвременната конструкция на катедралата е построена през 17 век и е четвъртата по ред катедрала изграждана на това място. Предишната сграда изгаря по време на големия Лондонски пожар. Строителството започва през 1675 г. и работата приключва на 20 октомври 1708 г., на 76-ия рожден ден на архитекта сър Кристофър Рен. Конструкцията на сградата е изградена в стил, характерен за ренесанса или късния барок. Тази комбинация от двата стила се появява в много църкви, дело на Кристофър Рен. Големият купол на църквата е повлиян от базиликата „Св. Петър“ в Рим. С височина от 108 метра, катедралата Сейнт Пол заема място сред най-високите сгради в Лондон.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]