Свети Петър и Павел (Нант)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Нантската катедрала „Свети Петър и Павел“ (на френски: Cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul de Nantes; на бретонски: Iliz-Veur Sant-Pêr-ha-Sant-Paol Naoned) е католическа църква в град Нант, Франция. Тя е катедралната църква на Нантската епархия. Сградата е в готически стил и строителството ѝ продължава от 1434 до 1891 година.

Съвременната катедрала започва да се строи през XV век от Гийом дьо Дамартен и Матюрен Роде под ръководството на Жан V, херцог на Бретан. Този строеж е призван да потвърди легитимността на Жан V след Войната за бретанското наследство. На 14 април 1434 година епископ Жан дьо Малестроа слага първия камък на катедралата.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Надгробни статуи на Франсоа II Бретански и Маргарита дьо Фоа

Височина на сградата — 63 метра, дължина на нефа — 103 метра, височина на нефа под сводовете — 37,5 метра. Катедралата има пет портала, дъгите са богато украсени.

В катедралата са погребани родителите на Ана Бретанска — Франсоа II и Маргарита дьо Фоа. Тяхното двойно надгробие, украсено с алегорични фигури — един от шедьоврите на френската скулптура (автори Мишел Коломб и Жан Переал).


Статуи[редактиране | редактиране на кода]

Четири алегорични статуи на кардиналните добродетели стоят около надгробието на Франсоа ІІ.

Събития[редактиране | редактиране на кода]

На 26 октомври 1440 година, тук преди екзекуцията се покайва маршалът на Франция Жил дьо Ре, влезъл в историята като Синята брада.

През главният портал на катедралата влиза крал Анри IV Бурбон, пристигнал в града, за да подпише знаменития за Франция Нантски едикт през 1598 година.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Marie-Christine Bocquet. La cathédrale de Nantes. Patrimoine des Têtes en l'air, 2010.