Направо към съдържанието

Свети Петър (Мюнхен)

Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Петър.

Църквата „Свети Петър“ с 91-метровата ѝ кула
Главният олтар

Църквата „Свети Петър“ е римокатолическа църква в центъра на град Мюнхен, Германия. Това е най-старият регистриран енорийски храм в Мюнхен. Популярна е като „Стария Петър“ (Alter Peter). С високата си 91 метра кула църквата е известна туристическа забележителност и емблематична част от градския пейзаж на Мюнхен.

Преди основаването на Мюнхен като град през 1158 година, на мястото е имало пред-меровингска църква. През VIII век монаси живели около църквата на хълма наречен Петерсбергл („хълмче на Петър“). В края на XII век е осветена нова църква в баварски романски стил, и разширена в готически стил малко преди избухването през 1327 година на голям пожар, който разрушава зданието. След реконструирането ѝ, църквата е отново осветена през 1368 година. В началото на XVII век на върха на 91-метровата кула е прибавен ренесансов шпил (заострен връх) и ново отделение за хор, изпълнено в бароков стил.

Интериорът на църквата е доминиран от високия олтар, в който фигурата на Свети Петър е дело на Еразмус Грасер, главен майстор-строител и скулптор на Мюнхен от началото на XVI век. Сред останалите шедьоври от всички периоди са пет готически картини от художника от XV век Ян Полак и няколко олтара на Игнац Гюнтер – германски скулптор и дърворезбар от XVIII век. Фреските по тавана, дело на Йохан Баптист Цимерман (1753–1756) са наново пресъздадени през 1999-2000 година.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата St. Peter's Church (Munich) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​