Свети Симеон Стълпник (Мородвис)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Свети Симеон Стълпник“
„Свети Симеон Столпник“
Карта Местоположение в Мородвис
Вид на храмаправославна църква
Страна Северна Македония
Населено мястоМородвис
РелигияМакедонска православна църква – Охридска архиепископия
ЕпархияБрегалнишка
Изграждане1968 г.
Състояниедействащ храм
„Свети Симеон Стълпник“ в Общомедия

„Свети Симеон Стълпник“ (на македонска литературна норма: „Свети Симеон Столпник“) е православна църква край кочанското село Мородвис, Северна Македония.[1][2][3]

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Църквата е разположена южно от селото, в склоновете на Плачковица, в центъра на античния и средновековен епископски град Морозвизд.[2]

История[редактиране | редактиране на кода]

В края на 60-те години на XX век местното население разкопава античната и средновековна църква в Морозвизд и върху основите на средния кораб е издигнат нов храм, в който е включена частично запазената апсида на древната църква.[1][2] Осветена е в 1968 година от митрополит Наум Злетовско-Струмишки. В 2002 година църквата повторно е обновена. Иконите и стенописите са изработени од Валентин Гюрович и Ангел от Кочани.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Микулчиќ, Иван. Средновековни градови и тврдини во Македонија. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 1996. с. 212.
  2. а б в Алексова, Блага. Епископијата на Брегалница: прв словенски црковен и културно-просветен центар во Македонија. Прилеп, Посебно издание на Институтот за истражување на старословенската култура (Прилеп, Македонија), 1989. с. 148.
  3. Јелена Павловска, Наташа Ниќифоровиќ и Огнен Коцевски. Карта на верски објекти во Македонија. Менора - Скопје, Комисија за односи во верските заедници и религиозните групи, 2011. ISBN 978-608-65143-2-7. Архив на оригинала от 2014-01-24 в Wayback Machine.