Свети Трифон (Говърлево)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Свети Трифон“
„Свети Трифун“
Црква „Св. Трифун“ - Говрлево (2).JPG
общ изглед
Вид на храма православна църква
Страна Flag of North Macedonia.svg Северна Македония
Населено място Говърлево
Вероизповедание Македонска православна църква - Охридска архиепископия
Епархия Скопска
Съвременен статут действащ храм
„Свети Трифон“ в Общомедия

„Свети Трифон“ (на македонска литературна норма: Свети Трифун) е българска възрожденска православна църква в скопското село Говърлево, Северна Македония. Част е от Скопската епархия на Македонската православна църква - Охридска архиепископия.

Църквата е манастирска и е изградена на рида Бързовец. В нея са някои от последните произведения на видния зограф Димитър Папрадишки.[1] В нея работи и Яков Зографски.[2]

През лятото на 2006 година Македонската православна църква решава да продаде земята заедно с манастира на съседния завод Циментарница, който експлоатира рида, и който е нанесъл доста щети на храма, срещу задължението да премести манастира.[3] След протести от страна на местните жители[4] и инспекция, която установява ценността на произведенията в църквата[1] Македонската православна църква се отказва от продажбата.[5]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Локалитетот и црквата привремено да бидат заштитени. // Вечер, 9 август 2006. Посетен на 6 февруари 2015.
  2. Василиев, Асен. Български възрожденски майстори: живописци, резбари, строители. София, Наука и изкуствo, 1965. с. 172.
  3. Изјава на Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан за МРТ. // Македонска православна црква, 4 август 2006. Посетен на 6 февруари 2015.
  4. Говрлевци на протести ќе бараат смена и расчинување на г.г. Стефан. // Утрински весник, 16 октомври 2006. Посетен на 6 февруари 2015.
  5. МПЦ се откажа од продажбата во Говрлево. // Утрински весник, 16 октомври 2006. Посетен на 6 февруари 2015.
     Портал „Македония“         Портал „Македония