Светкавична война

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Blitzkrieg пренасочва насам. За едноименната компютърна игра вижте Blitzkrieg (игра).

Светкавичната война (от немското Loudspeaker.svgBlitzkrieg) е нападателна оперативна военна доктрина, която се състои от предварителна бомбардировка (с артилерия или ВВС) и последваща атака с моторизирани сили, които използват елементите на бързина и изненада за предотвратяване изграждането на хомогенна вражеска отбрана.[1]

Основният принцип на този тип операции е развит през XX век от няколко държави и приет през годините след Първата световна война, основно от немския Вермахт, за да вгради съвременни оръжия и моторизирани сили като метод за предотвратяване на патовото положение, създадено от ровове и окопи в бъдещи конфликти. Първото практическо осъществяване на тази доктрина се провежда от Вермахта през Втората световна война.

Стратегията представлява ефективно решение за немската инвазия в Западна Европа и вътрешните операции в СССР. Тези операции зависят от изненадващи прониквания във вражеска територия, фундаментална липса на готовност във врага и невъзможността за бързи противодействия на офанзивата на нападателя.

Първата в историята[източник?] блицкриг операция е проведена на 23 август 1939 г. от Червената армия срещу 6-а японска армия край р. Халхингол. Операцията протича като по учебник – незабелязано групиране на войските и приготовление за внезапен удар, унищожителен близо тричасов артилерийски обстрел, след който тръгват танковите армии, които се разделят на две части и обсаждат 6-а японска армия, като се съединяват в тила ѝ. Операцията се провежда под командването на армейски генерал Георгий Жуков.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]