Светлана Алилуева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Светлана Алилуева
съветска преводачка и мемоаристка
Светлана Алилуева 
Светлана Алилуева с баща си Йосиф Сталин през 1935 г.
Родена: 28 февруари 1926 г.
Починала: 22 ноември 2011 г. (85 г.)

Светлана Йосифовна Алилуева (на руски: Светла́на Ио́сифовна Алилу́ева, на грузински: სვეტლანა ალილუევა), родена Сталина[2][3], в емиграция Лана Питерс (на английски: Lana Peters), е съветска филоложка (кандидат на филологическите науки), преводачка, мемоаристка.

Дъщеря е на съветския партиен и държавен ръководител Йосиф Сталин и 2-рата му съпруга Надежда Алилуева. Сталин се жени за нея през 1919 година. Тя се самоубива през 1932 г. Имат 2 деца. Синът им Василий (1921-1962) е военен летец през Втората световна война, отивайки на фронта като капитан. Става генерал-майор (1946) и генерал-лейтенант (1950), командващ ВВС в Московския военен окръг. След смъртта на баща им е осъден и лежи 7 год. в затвор. Сменят фамилията му на Джугашвили (рождената фамилия на Сталин).

Светлана има бурен живот. Приема фамилията Алилуева на майка си. На 16 години (през 1942 г.) тя се влюбва в 40-годишния еврейски режисьор Алексей Каплер. Сталин е изключително ядосан от тази връзка и по-късно Каплер е осъден на 10 години изгнание в град, близо до Арктическия кръг, вероятно заради историята със Светлана.

Тя се жени 2 пъти. През 1944 година 18-годишната тогава Светлана се омъжва за съученика на нейния брат Григорий Морозов, също евреин, от когото е роден синът им Йосиф (1945). По собствените ѝ признания въпреки че баща ѝ се разтапял при вида на детето, той така и не пожелал да види съпруга ѝ.

Бракът на Светлана и Григорий е разтрогнат (1948) по разпореждане на Сталин. През 1949 година тя се омъжва за Юрий Жданов (син на партийния функционер Андрей Жданов), който осиновява нейния син от предишния брак. Ражда им се дъщеря Екатерина (1950).

Синът ѝ Йосиф Алилуев завършва медицински факултет и работи като кардиолог. Публикувал е повече от 150 статии и монографии за болестите на сърцето. Никога не е давал интервюта и почива на 2 ноември 2008 г. в Москва.

Светлана Алилуева работи в Института за световна литература от 1956 г. Пристига в Индия в края на 1966 г., съпровождайки праха на своя граждански съпруг (съжител) Браджеш Сингх. През 1967 година предизвиква бурен скандал поради несъгласието на посланика И. Бенедиктов тя да остане в страната и заявлението му, че тя повече няма да излезе от СССР. Тя иска политическо убежище в посолството на САЩ, след което емигрира в САЩ.

Става известна с мемоарните си книги, в които разказва за баща си, семейството и родината.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Lenta.ru: В России: В США умерла дочь Сталина, 29 ноября 2011.
 2. Бащината фамилия Сталина е сменено с майчината фамилия Алилуева през септември 1957 г.
 3. Светлана Алилуева
  Svetlana Alliluyeva 1970.jpg
  Автор Душечкина, Е.В.
  Издателство Европейский университет в Санкт-Петербурге
  Светлана Алилуева в Общомедия