Светлина (област Бургас)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Светлина.

Светлина
Общи данни
Население 121 души[1] (15 юни 2020 г.)
4,53 души/km²
Землище 26,717 km²
Надм. височина 63 m
Пощ. код 8322
Тел. код 05553
МПС код А
ЕКАТТЕ 65560
Администрация
Държава България
Област Бургас
Община
   кмет
Средец
Иван Жабов
(ГЕРБ)

Светлина е село в Югоизточна България. То се намира в община Средец, област Бургас.

География[редактиране | редактиране на кода]

Селото се намира в югоизточния регион на страната, на разстояние 312 km от София. Разположено е на северното подножие на планината Странджа.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първите заселници идват от Добруджа и се установяват в местността Першава. В близост до тях се е намирал бейски чифлик. Най-старото име на селото е Бегли. Търсейки удобно за препитание място и близостта на реката, заселниците се преместват в местността Големия Юрт, а по-късно в друга местност – Малкия Юрт (юрт на турски означава „родина“, също „подслон“ или „дом“). Апостолът на свободата Васил Левски е минал през с. Светлина на път за Лозенград. Старото име на селото е Бей Махле – наричало се е така, защото хората потърсили закрилата на бея заради честите набези на черкезите. След това селото се е наричало Бейова махала или Бей махле. След освобождението на България през 1885 г. е преименувано на с. Господарево с министерска заповед 2829/обнародвана на 14.08.1934 г., а по-късно селото придобива сегашното си име, а именно с. Светлина, прието с указ №557, обнародван на 23.11.1951 г.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

На югозапад от селото се е намирал манастир с останки от зидове, за които се предполага, че са от римско време. Край самия манастир е открита могила. Манастирът е опожаряван, но е възстановяван от хората от селото. Доскоро манастирът не съществувал като постройка, но с помощта на дарения и усилията на всички хора от селото бе възстановен през 2007 г. В близост до параклиса има аязмо с лековита вода.

Църквата „Свети Димитър“ е изградена от жителите на селото през 1869 г. Първият свещеник в селото е от рода Попстефанови. През 1918 г. в селото идва поп Мезенцев, а след него в църквата служи поп Георги Куртев. Село Светлина е старо енорийско село, което е посещавано от първия български екзарх Антим I през 1853 г., който е пътувал от родното си село Вейсала (сега в Турция) за Видин. Среща се със свещеник Стефан Проданов и му подарява псалтир на черковно-славянски и фермана, с който Високата порта дава църковна независимост на Българската православна църква. Посещението и направените подаръци на селската църква са доказателство за авторитета на духовния храм в Българската екзархия.

Училището в с. Светлина е едно от най-старите в региона. В сборника „Училищата в Княжество България“ за учебната 1895/1896 г., раздел 2 по общини и населени места е написано, че училището в с. Светлина (Бей Махле) е открито през 1846 г. През същата година е построена училищна сграда (стая).

През 1910 г. е построена новата сграда на училището с четири стаи, а през 1954 г. по идея на тогавашния директор Добри Гунов започва надстройката на втория етаж на училището.

Читалището „Иван Вазов“ е основано през април 1913 г. в дюкяна на Христо Симеонов. В него е отделена стая за съхранение на първия книжен фонд и за читалня. Книги били закупени от Георги поп Стефанов, един от образованите за времето си хора в селото. Неговия пример продължават Стефан Гайдов, Гуно Добрев, Атанас Христов и др. За първи библиотекар е назначен Христо Симеонов. От 1940 г. читалището се помещава в кметството и продължава да е единственият културен център в селото. През 1980 г. читалището се помещава в новопостроената сграда. Библиотеката, чийто фонд наброява 4100 тома, се разполага в обширна зала с читалня. В сградата има киносалон, в който се провеждат концерти и събирания за различни празници. Самодейните състави към читалището са сред лауреатите на съборите в Босна, Копривщица и Петрова нива. От 2007 г. е създаден етнографски музей, където могат да се видят стари носии и предмети от бита, които са използвани от нашите баби и дядовци.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

  • 7 ноември – събор на с. Светлина
  • Последната неделя на месец февруари – кукерски игри
  • 14 октомври (Св. Петка) – празник на параклиса

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]