Световен ден на добротата

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Световният ден на добротата (на английски: World Kindness Day) се отбелязва всяка година на 13 ноември[1] в много страни по целия свят повече от десетилетие.

Денят се отбелязва във връзка с това, че на 13 ноември 1998 г. в Токио се открива първата конференция на Световното движение на добротата, с участието на Австралия, Великобритания, Канада, САЩ, Сингапур, Тайланд и Япония. На конференцията се приема „Декларация на добротата“.[2] Целта е да се забрави самолюбието, да се помисли за другите около нас, да се забравят расовите, половите и религиозните различия. Всички хора живеят в един свят и да мислят за мира, съвместното съжителство и щастието.[3] Денят се отбелязва от хора от цял свят, които показват, че може да се замисляме повече за себе си и да направим света по-добро място заради самата доброта. Символът на движението представлява „открито сърце“. Той е дело на френския художник Орел.[1] През юни 2010 г. Луис Бърфит-Донс и Дейвид Джамили, членове на Движението и хуманитаристи, отбелязват Денят на добротата във Великобритания. Тяхната цел е да се подчертаят добрите дела, извършени в цялата страна. Идеята за доброта е различна при всеки човек – помощ на възрастен човек при пресичане на пътя, правене на комплимент на някого, извършване на доброволческа дейност или почерпка на работното място.

„Езикът, който глухите могат да чуят и който слепите могат да видят.“

Марк Твен

„Най-добрите моменти от живота на човека са най-простите, случайни актове на доброта и любов.“

Уилям Уърдсуърт

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б 13 ноември – Световен ден на доброто и международен на незрящите // dariknews.bg, 13.11.2015. Посетен на 13.11.2015.
  2. World Kindness Day // daysoftheyear.com, 13.11.2015. Посетен на 13.11.2015. (на английски)
  3. Ачев, Ивайло. Петък, 13-и – лош късмет или ден на доброта // actualno.com, 13.11.2015. Посетен на 13.11.2015.