Световен ден на философията

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Световен ден на философията е обявен от ЮНЕСКО и се чества ежегодно на третия четвъртък от месец ноември. За първи път проявата е организирана през 2002 г.

С честването на Деня на световната философия всяка година, ЮНЕСКО подчертава непреходната стойност на философията за развитието на човешката мисъл, за всяка култура и за всеки отделен човек. ЮНЕСКО е организация, тясно свързана с философията, в нейния критически и конструктивен аспект.[1]

При създаването на Деня на световната философия през 2005 г. Генералната конференция на ЮНЕСКО подчерта значението на тази дисциплина, особено за младите хора, като подчерта, че "философията е дисциплина, която насърчава критичното и независимо мислене и е способна да работи за по-добро разбиране на света и за насърчаване толерантност и мир ". Генералната конференция на ЮНЕСКО бе убедена, че "институционализирането на Деня на философията в ЮНЕСКО като" Ден на световната философия "ще спечели признание и ще даде силен тласък на философията и по-специално на учението по философия в света".