Направо към съдържанието

Световен ден на философията

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мислителят“ (1888) на френския скулптор Огюст Роден. Копие, разположено в Копенхаген.

Световен ден на философията е обявен от ЮНЕСКО и се чества ежегодно на третия четвъртък от месец ноември. За първи път проявата е организирана през 2002 г.

С честването на Деня на световната философия всяка година ЮНЕСКО подчертава непреходната стойност на философията за развитието на човешката мисъл, за всяка култура и за всеки отделен човек. ЮНЕСКО е организация, тясно свързана с философията, в нейния критически и конструктивен аспект.[1]

При създаването на Деня на световната философия през 2005 г. Генералната конференция на ЮНЕСКО подчертава значението на тази дисциплина, особено за младите хора, като подчертава, че „философията е дисциплина, която насърчава критичното и независимо мислене и е способна да работи за по-добро разбиране на света и за насърчаване толерантност и мир“. Генералната конференция на ЮНЕСКО е убедена, че „институционализирането на Деня на философията в ЮНЕСКО като Ден на световната философия ще спечели признание и ще даде силен тласък на философията и по-специално на образованието по философия по света“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]