Световна олимпиада по италиански език

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Световна олимпиада по италиански език
Международно състезание по компетентности в областта на италианския език и литература
Olipiadi di Italiano.png
Карта на олимпиадата
Данни
Пълно име Olimpiadi di Italiano
Първа олимпиада Olimpiadi di Italiano 2010
Място на провеждане онлайн; Флоренция
Последно проведена олимпиада Olimpiadi di Italiano 2014
Организатор Министерството на външните работи на Република Италия, под наблюдението на Accademia della Crusca и Асоциацията по история на италианския език; община Флоренция
Език италиански език

Светоната олимпиада по италиански език (на италиански: Olimpiadi di Italiano) е престижно международно състезание за компетентности по италиански език и литература. Под патронажа на министерствата на образованието и външните работи на Република Италия и различни италиански организации. Организира се за ученици от горните курсове на държавните и частните училища по цял свят.

България на олимпиадата[редактиране | редактиране на кода]

България е представена на състезанието от ученичката от 12. клас на НУКК Елена Костова. Тя спечелва олимпиадата през 2014 г, в конкуренция с ученици от Еритрея, Испания, Нигерия и Италия[1].

Формат[редактиране | редактиране на кода]

Олимпиадата се провежда онлайн за всички участници от цял свят в един и същи ден и час. Участниците имат час и половина за 20 въпроса, които са само затворени. Тестът е един и за чужденци, и за италианци, но класиранията са отделни[2]. Награждаването е на 12 април 2014 в Палацо Векио.

Източници[редактиране | редактиране на кода]