Световна олимпиада по италиански език

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Световна олимпиада по италиански език
Международно състезание по компетентности в областта на италианския език и литература
Карта на олимпиадата
Данни
Пълно имеOlimpiadi di Italiano
Първа олимпиадаOlimpiadi di Italiano 2010
Място на провежданеонлайн; Флоренция
Последно проведена олимпиадаOlimpiadi di Italiano 2014
ОрганизаторМинистерството на външните работи на Република Италия, под наблюдението на Accademia della Crusca и Асоциацията по история на италианския език; община Флоренция
Езикиталиански език

Светоната олимпиада по италиански език (на италиански: Olimpiadi di Italiano) е престижно международно състезание за компетентности по италиански език и литература. Под патронажа на министерствата на образованието и външните работи на Република Италия и различни италиански организации. Организира се за ученици от горните курсове на държавните и частните училища по цял свят.

България на олимпиадата[редактиране | редактиране на кода]

България е представена на състезанието от ученичката от 12. клас на НУКК Елена Костова. Тя спечелва олимпиадата през 2014 г, в конкуренция с ученици от Еритрея, Испания, Нигерия и Италия[1].

Формат[редактиране | редактиране на кода]

Олимпиадата се провежда онлайн за всички участници от цял свят в един и същи ден и час. Участниците имат час и половина за 20 въпроса, които са само затворени. Тестът е един и за чужденци, и за италианци, но класиранията са отделни[2]. Награждаването е на 12 април 2014 в Палацо Векио.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.nukk.org // Архивиран от оригинала на 2014-08-12. Посетен на 2014-08-04.
  2. bnt.bg