Световна финансова криза (2008-2011)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Основните виновници според Конгреса на САЩ: Джордж Буш, Бен Бернанке, Кристофър Кокс и Хенри Полсън, които са били начело на американските институции "забъркали" световната криза

Световната финансова криза от 2008 година е следствие от Ипотечната и Световна икономическа криза от 2007 година. Изразява се във влошаване в силна степен на основните икономически показатели на т.нар. развити страни, като е последвана от глобална рецесия.

Кризата избухва в САЩ като ипотечна и постепенно прераства в финансово-икономическа, обхващайки и засягайки всички страни и световната икономика. По мащаби и обхват е сравнима и съпоставима с Голямата депресия от 1929 г. Изразява се във всеобщ спад на производството, намаление на потреблението и търсенето с понижение на цените на суровините, последвано от нарастваща безработица.

Причини за кризата, обективни и субективни фактори[редактиране | редактиране на кода]

Появата на кризата е детерминирана от следните обективни фактори:

  1. всеобщата цикличност в/на глобалното икономическо развитие - виж и планова икономика;
  2. "прегряване" на кредитния пазар, следствие от което се появява ипотечна криза,

в съчетание с:

  1. високи цени на суровините и съответно и на стоките;
  2. "прегряване" на фондовия пазар, респективно на фондовата борса - виж Уолстрийт;

Доклад за причините за кризата на конгреса на САЩ[редактиране | редактиране на кода]

Според специалната комисия към американския Конгрес, съставена да изясни причините за финансовата криза, тя е можело да бъде избегната, ако американските държавни регулатори, мениджърите на корпорациите и инвеститорите на "Уолстрийт" са действали добросъвестно. Това водещо заключение от доклада на комисията излязъл в началото на 2011 г. е отразено от вестник "Ню Йорк Таймс".

Специалната комисия е създадена първоначално за да разследва причините за кризата, разразила се след фалита на банката "Лемън Брадърс". Комисията обвинява за кризата две американски президентски администрации, Федералния резерв и други държавни американски регулатори, които са позволили да се стигне до пагубна комбинация от ипотечни кредити без обезпечение с продажбата на огромна част от тези заеми на инвеститорите, в съчетание с рисково залагане на ценни книжа, обезпечени с тези кредити. Докладът на комисията който е около 600 страници заключава, че ако е било извършено икономическо стратегическо прогнозиране, е могло да се предположи как биха могли да се развият нещата и че, по-сетне нищо не е можело вече да се направи. Изведено е обобщението на комисията като предупреждение, че всичко ще се повтори отново, ако не се вземат адекватни мерки още сега.

Комисията която е съставена от представители на Демократическата и Републиканската партия на САЩ е имала сериозни разногласия при оформянето на заключенията си, но повечето от членовете ѝ са изразили мнение, че най-голяма вина за кризата имат шефовете на Федералния резерв преди и по време на кризата - Алън Грийнспан и Бен Бернанке. Грийнспан е позволил "надуването на ипотечния балон", а наследникът му на поста Бернанке не е успял да предвиди избухването на кризата и щетите, които би нанесла. Бен Бернанке, който е втори мандат начело на Федералния резерв на САЩ, има основна роля при справянето с последиците от финансовата криза.

Докладът критикува и администрацията на Джордж Уокър Буш, че е дала "колеблив отговор" на кризата. Освен това е позволила "Лемън Брадърс" да фалира през септември 2008 г., като преди това е отпуснала финансова помощ на "Беър Стърнс" с помощта на Федералния резерв. Това добавило несигурност и внесло паника на финансовите пазари. Корените на кризата е посяла още администрацията на Бил Клинтън, защитавайки от регулация т.нар. "екзотични финансови инструменти" - деривати, които се търгуват извън финансовите борси. Според доклада на комисията към конгреса на САЩ, именно от тях е тръгнала финансовата криза.

Разследващите конгресмени считат и, че американската Комисия за регулиране на ценните книжа е виновна, че не е изискала от големите американски банки да държат достатъчно капитал, за да покрият загубите си.

Източници[редактиране | редактиране на кода]