Светозар Вукманович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Светозар Вукманович-Темпо
югославски политик
Роден: 14 август 1912 г.
Починал: 6 декември 2000 г. (88 г.)

Светозар Николе Вукманович-Темпо (на сръбски: Светозар Вукмановић-Темпо или Svetozar Vukmanović-Tempo) е югославски и комунистически партизанин и политик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

В комунистическата партия встъпва много млад. По време на обучението си като студент в Белградския университет е организатор на студенски демонстрации и стачки. През 1941 година става член на Военния комитет на Югославската комунистическа партия, а след това и на Върховния щаб на НОВ.

Под негово ръководство е разформирован Покрайненския комитет на Македония и е създадена Македонската комунискическа партия, която е тясно обвързана с Югославската комунистическа партия[1].

Според една версия, убийството на известния поет Кочо Рацин е инсценирано от партийния комисар Светозар Вукманович-Темпо и от Страхил Гигов[2], отявлен противник на групата на Методи Шаторов-Шарло в партията, която защитавала тезата за българската принадлежност на македонците и на която симпатизирал Рацин.[3]

Вестник „Политика експрес“ пише в 1978 година, че Светозар Вукманович очиства

партизанските редове от опортюнистични и пробългарски елементи[4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. "Светозар Вукманович-Темпо, прототипът на “новата класа”. Героят на югославската антифашистка съпротива бе сред съчинителите на "македонската нация" и впрегна мемоарите си да оборват книга на Цола Драгойчева." Горан Готев, Теманюз.сом
  2. „Страхил Гигов во куќата на Кочо Рацин“, в.„Дневник“, Бр.2783, 13.06.2005 г. ((mk))
  3. Църнушанов, Коста. Македонизмът и съпротивата на Македония срещу него, София 1992, с. 235-237.
  4. в. „Политика експрес“, 14 март 1978 г.
     Портал „Македония“         Портал „Македония