Светослав Витков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Светослав Витков
Роден
26 януари 1971 г. (46 г.)
Стил пънк рок, ска
Инструменти вокал
Активни години 1988 –
Свързани изпълнители Хиподил, Светльо & The Legends
Уебсайт http://svetlio.bg

Светослав Емилов Витков, още известен като Светльо Витков или Светльо от „Хиподил, e певец, вокалист на група „Хиподил“ [1] и на Светльо & The Legends, която основава през 2007 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 26 януари 1971 г. в София, и е второто дете в семейството на Емил Витков и Надежда Кукова-Виткова. Има брат Николай.

Завършил е Софийската математическа гимназия, завършил е в УНСС – специалност „Икономика“.

Политическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

Инициативен комитет издига Светослав Витков за кандидат-президент на Република България на 17 септември 2011 г. и подава документи за регистрация в ЦИК. Кандидат за негов вицепрезидент е Венцислав Мицов. [2]

През март 2013 г. той създава ПП „Глас народен“ и партията участва в предсрочните парламентарни избори, произведени през месец май 2013 г. и в предсрочните парламентарни избори, проведени през месец октомври 2014 г. Партията успява да мине границата от 1%. Първият път тя е на 8-мо място по успех, а втория – на 10-то.

ПП „Глас народен“ участва в изборите за Европейски Парламент през м. май 2014 г., както и в предсрочните Парламентарни избори през м. октомври 2014 г., на които отново минава границата от 1%.

Кандидатиране за президент[редактиране | редактиране на кода]

В телевизионно интервю по БНТ заявява, че би се кандидатирал за президент, по-късно потвърждава това свое намерение пред в. „Стандарт“[3]:

„Аз искам да бъда държавен глава, първо – защото държа на държавата, и второ – имам хубава глава.“

На президентските избори през 2016 г. Светослав Витков се кандидатира за президент в двойка с Иван Велков. Двойката е издигната от инициативен комитет, представляван от Светла Бригова Аспарухова и Зарица Динкова, но е заличена от ЦИК. [4]

Музикална кариера[редактиране | редактиране на кода]

Става вокалист на група „Хиподил“ през 1993 г. (до 2006 г.) и пише всички текстове на песните в албумите на групата. Води предаването „Пей с мен“, заедно с Камен Воденичаров, по „Нова телевизия“ (2008) [5]. А през 2007 г. създава групата Svetlio & The Legends.

Карате инструктор[редактиране | редактиране на кода]

Занимава се с карате от 1985 г. и тренира бокс в 7-ми клас [3]. Има черен колан (трети дан, сенсей – учител) по Tani-ha Shito Ryu Karate Do Kofukan, а от 1994 г. е карате-инструктор на деца и възрастни[3].

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Светослав Витков, Благодарение на…, изд. „СамИздат“, 2005, с. 256
  • Светослав Витков, Карате. Поглед по пътя, изд. „СамИздат“, 2006, с. 140
  • Светослав Витков, Bulgarno или истерията „Хиподил“, изд. „Ескейди Саунд“, 2007, с. 176

Виж още[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за