Светото семейство с младия Свети Йоан Кръстител (Пармиджанино)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Светото семейство с младия Свети Йоан Йръстител
ХудожникПармиджанино
Година1528 г.
Техникатемпера върху платно
Размери159 × 131 cm
ИзложенаНационален музей „Каподимонте“, Неапол, Италия

„Светото семейство с младия Свети Йоан Кръстител“ (на италиански: Sacra Famiglia con san Giovannino) е картина на италианския художник Пармиджанино от 1528 г. Картината (131 х 159 см) е изложена в Зала 12 на Национален музей „Каподимонте“ в Неапол. Използваната техника е темпера върху платно.

История[редактиране | редактиране на кода]

Картината се намира в двореца на фамилия Фарнезе в Рим до 1662 г., след което е преместена в Парма, където през 1725 г. е описана като една от най-красивите сред изложените шедьоври. Като част от Колекция „Фарнезе“, тя пристига в Неапол между 1735 и 1739 г. където е изложена първо в Кралския дворец, а по-късно в Музей Каподимонте.

Творбата безусловно е приписвана на Пармиджанино, но датировката ѝ предизвика спорове сред учените. Има различни мнения за това в кой период е нарисувана, като едни учени предполагат периода от престоя на художника в Рим (1524 – 1527), докато други са на мнение, че тя е от периода на престоя му в Болоня (1527 – 1530). Фридман пък е на мнение, че Пармиджанино я рисува в периода на втория си престой в Парма (1530 – 1539). Въз основа на използваната техника и стил, като минералните цветове типични за стенописите и температа с лепило наречена гваш, може да се каже, че най-вероятно картината е нарисувана в периода на престоя на художника в Болоня.

В наши дни в Парма има съхранени две стари копия на картината, едното в Националната галерия, а другото в сградата на Общината. Известни са също и четири подготвителни рисунки, съхранени в Кралската библиотека на Уиндзор, в Националната галерия на Парма, в Британския музей и в Ашмоеланския музея в Оксфорд.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Сцената представя случка от бягството на Дева Мария и Христос в Египет, където според апокрифните евангелия Исус се запознава с малкия Свети Йоан. Изобразен е Младенецът, спящ върху покрит с платно камък, положил главата си на червена възглавница, което от своя страна може да се приеме за художествена илюзорна препратка към смъртта на Исус. Дева Мария гали главата на малкия Свети Йоан, изобразен с кръста от тръстики в ръка, застанал вляво зад Христос. В далечина се вижда в цял ръст Свети Йосиф да чете книга. Интересна природна картина се вижда на заден план: вдясно голямо наклонено дървом обсипано с гъби, докато вляво е изобразен пейзаж със село в планината.

В творбата на Пармиджанино виждаме един класически сюжет, използван и от Рафаело в картината Мадоната на Синята диадема, изложена в Лувър в Париж.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Mario Di Giampaolo ed Elisabetta Fadda, Parmigianino, Keybook, Santarcangelo di Romagna 2002. ISBN 88-18-02236-9

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Sacra Famiglia con san Giovannino (Parmigianino) в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​