Свещеник

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Свещеникът е (професионален) служител на определена религия. Нарича се още свещенослужител (ж.р. свещенослужителка).

Православно християнство[редактиране | редактиране на кода]

Свещеникът се отнася към втората, средна степен на свещенчеството. Има право да извършва богослужения и всички тайнства, освен тайнството Ръкополагане. Иначе свещеникът се нарича йерей или презвитер (πρεσβυτερος – старейшина; така се назовава свещеника в посланията на апостол Павел).

Издигането в сан свещеник се извършва от архиерея (епископа) чрез Ръкополагане.

Към свещеника е прието да се обръщаме с: „Ваше Благоговейнство“; към монашески свещеник (йеромонах) – „Ваше Всепреподобие“, към игумен или архимандрит – „Ваше Високопреподобие“. Неофициалното обръщение – „отец“ или „отче“.

Индуизъм[редактиране | редактиране на кода]

В индуизма свещенослужителите исторически са членове на кастата на брахманите. Свещениците са ръкополагани и преминават през обучение също така. Има два типа индуски свещеници – pujari и purohit-и. Pujari изпълняват ритуали в храм, докато pujari са често женени.

Purohit-ите от друга страна извършват ритуали извън храмовете, като в някои случаи purohit-ите могат да бъдат и pujari. И жени и мъже са ръкополагани като purohits и pujaris.[1][2]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Priest“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.