Свещеник

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Свещеникът (ж.р. свещенослужителка) е служител, който извършва обредите в определена религия.

Православно християнство[редактиране | редактиране на кода]

Православно богослужение могат да извършват само лица от мъжки пол, надлежно подготвени, избрани, ръкоположени и поставени за това.[1]

В православието има три степени на служение: епископска, презвитерска (свещеническа) и дяконска. Свещеникът има право да извършва богослужения и всички тайнства, освен тайнството ръкополагане. Свещеникът се нарича още йерей или презвитер (πρεσβυτερος – старейшина; така се назовава свещеника в посланията на апостол Павел). Издигането в сан свещеник се извършва от архиерея (епископа) чрез тайнството ръкополагане.

Свещениците, които водят светски живот и имат право да сключат брак, се отнасят към бялото духовенство. Монасите не могат да сключат брак и се отнасят към монашеското духовенство.

Обръщенията към свещениците от бялото духовенство, в зависимост от техния сан, са:[1]

Титла Обръщение
Архиерейски наместник, протопрезвитер и иконом Ваше Високоблагоговейнство
Протойерей Ваше Всеблагоговейнство
Свещеник, протодякон и дякон Ваше Благоговейнство
Клисар, четец, свещоносец, певец без специално обръщение

Индуизъм[редактиране | редактиране на кода]

В индуизма свещенослужителите исторически са членове на кастата на брахманите. Свещениците са ръкополагани и преминават през обучение също така. Има два типа индуски свещеници – pujari и purohit-и. Pujari изпълняват ритуали в храм, докато pujari са често женени.

Purohit-ите от друга страна извършват ритуали извън храмовете, като в някои случаи purohit-ите могат да бъдат и pujari. И жени и мъже са ръкополагани като purohits и pujaris.[2][3]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Титулуване на духовните лица. // Официален сайт на Българската православна църква – Българска патриаршия. Посетен на 10-08-2019.
  2. ((en)) www.womensenews.org
  3. ((en)) Mathai, Kamini. Masti, mehendi mark Karva Chauth in city [Chennai]. // The Times of India. 18 октомври 2008.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Priest“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  
     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Православие“         Портал „Православие