Свидетелство за управление на МПС

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Свидетелство за управление на МПС в Република България [1], наричано още шофьорска книжка, е документ, удостоверяващ правото за управление на безрелсово пътно моторно превозно средство (МПС) и трамвайна мотриса чрез придобиване на категория Ттм. Свидетелствата за управление на моторни превозни средства се издават от органите на Министерство на вътрешните работи, където се води регистрацията и дейността по отчетите за правоспособността на водачите на моторните превозни средства.

Изисквания за придобиване права за управление на МПС[редактиране | edit source]

Право за придобиване правоспособност за управление на МПС имат лицата които:

 • имат завършено основно образование;
 • физически са годни да управляват превозното средство от съответната категория;
 • преминали са необходимото обучение за водач на съответното моторно превозно средсвто и оказване първа долекарска помощ;
 • успешно са издържали изпит за водач на моторно превозно средство]
 • да са преминали тест за доказана психологическа годност за категориите С, D1, D, Ттб (тролейбус), Ттм (трамвай).

Минималната възраст за придобиване правата и издаване на свидетелство за управление на МПС се определя от закона: [2]

 • 16 години за управление на МПС от категория М;
 • 16 години за управление на МПС от категорията Ткт (трактор), А1 и В1;
 • 18 години за управление на МПС от категориите А, В, В+Е, С1 и С;
 • 20 години за управление на МПС от категория С+Е
 • 21 години за управление на МПС от всички останали категории.

В миналото в България е използвана картонена шофьорска книжка. От 1999 година година в България, вече се използва ламинирана пластмасова карта.

От 1999 година в България шофьорската карта, освен за нуждите на регистрацията и контрола върху автомобилния транспорт, широко се използва и като документ за установяване на самоличността на лицето в страната, служи като паспорт или лична карта при най-различни правни и други въпроси. Въпреки това обаче тя не замества напълно останалите документи за самоличност на територията на Република България, които удостоверяват и други данни за лицето. Така например при влизане/напускане на страната се очаква лицето да представи паспорт или друг вид документ за самоличност за пътуване зад граница.

Нова европейска директива от 19 януари 2013[редактиране | edit source]

Заради влизането в сила на нова европейска директива от 19 януари 2013 година ще се издава още по-нов образец шофьорска книжка. Като на челната страна на свидетелството, там където е микрошрифта, ще бъде записано съгласно директивата, че документът е издаден и се изписва на съответния език от държавата, която го издава, какъв е неговият вид.

По-сериозните промени са в категориите за професионални шофьори. Ще отпадне категорията за тролейбуси, тя ще премине към категория "Д". Другата важна характеристика, която ще бъде променена, е това, че категориите "С" и "Д", които ще сменяват своята валидност на книжката си, на документа за правоуправление на МПС на всеки пет години. Така професионалните шофьори, чиито книжки изтичат скоро, имат интерес да си подновят документите до началото на следващата година, защото ще получат свидетество за управление със срок на валидност 10 години, както е в момента, а не 5 години, както ще бъде от 19 януари 2013.

Всички документи, които са за правоуправление и са издадени до 19 януари 2013 година ще имат валидност, спрамо валидността, която се издава към момента, т.е. 10 години. Тези документи няма да се подменят предсрочно. Следващата новост в шофьорските книжки ще влезе през 2018 година, когато в целия Европейски съюз ще започне да се издават свидетелства с чип, в който ще има биометрична информация за притежателя и неговото шофьорско досие. Все още се дискутира дали в чиповете да е записана кръвната група на шофьорите и съгласието за донорство. [3]

Галерия с исторически снимки[редактиране | edit source]

Вижте също[редактиране | edit source]

Източници[редактиране | edit source]

 1. Закон за движението по пътищата, обнародван в ДВ бр. 20 от 5 март 1999 г и последващи промени
 2. Закон за движението по пътищата, обнародван в ДВ бр. 20 от 5 март 1999 г. и последващи промени, чл. 151
 3. Нови правила за шофьорските книжки